1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Конференция “Биологичното земеделие в България: повече иновации за по-добри резултати“

Конференция “Биологичното земеделие в България: повече иновации за по-добри резултати“

Събитието ще се проведе в рамките на АГРА, ВИНАРИЯ и ФУДТЕХ 2018 на Международен панаир – Пловдив

Състоянието на биологичното земеделие в България, предизвикателствата и конкретни реални решения и иновации за неговото развитие са основните теми на конференция на 22 февруари 2018 в Пловдив.

Конференцията “Биологичното земеделие в България: повече иновации за по-добри резултати“ се организира от Фондацията за биологично земеделие БИОСЕЛЕНА с участието на Министерството на земеделието, храните и горите в рамките на БИО АГРА 2018 - специализирана изложба за биологично растениевъдство и животновъдство в Международен панаир – Пловдив (Зала „България“, от 9,30 до 17 часа). Лектори на конференцията са представители на МЗХГ, както и експерти от БИОСЕЛЕНА и Българска асоциация Биопродукти, други специалисти. Не е необходима предварителна регистрация.

„Биологичното земеделие в България се намира в тежък момент“, споделя управителят на БИОСЕЛЕНА д-р Стоилко Апостолов.  Парите за подпомагане по Мярка 11 свършиха, за втора поредна година няма да се приемат заявления по мярката. Всички нови био производители и тези, на които договорите им по Мярка 214 от старата ПРСР изтекоха през 2017, няма да получават компенсаторни плащания. Увеличение на био площите и био животните на вече одобрените кандидати също няма да се подпомага. „Има обаче възможности и решения. Но секторът трябва да се обедини и да настоява за промяна. Елате на конференцията и чуйте какви промени в био законодателството в Европа и България предстоят, кажете си мнението, дайте идеи, споделете своя опит!“, призова д-р Апостолов.    

В първата част на конференцията ще бъдат представени и обсъждани новият регламент за биологично производство на Европейския съюз (след седемгодишни дискусии решението е взето: какво предстои и от кога влиза в сила?) и новата наредба за биологичното земеделие в България, като се предвижда да бъде чут и гласът на био фермерите.

В обедната част е предвидена премиерата на филма „Заграбването на земята“ със съдействието на Екологично сдружение ЗА ЗЕМЯТА. Авторите и героите на филма ще отговорят на въпроси от залата в свободна дискусия.

На иновациите в името на по-добри био резултати е посветена втората част на конференцията. Ще бъдат представени иновации и добри практики в био земеделието от цял свят: платформата FARMKNOWLEDGE, окуражителните резултати от изпитанията на щригелна брана в три български био ферми, иновативния метод за сеитба на царевица Зелено торене и директна сеитба в две български био ферми, както и иновативна технология за защита на овошки и лозя от зимен слънчев пригор, напукване на кората и късните пролетни слани.

И тази година Фондация БИОСЕЛЕНА ще представя информация за биологичното земеделие и проектите си в Палата 11, където са изложенията Винария и Фудтех. Елате между 21 и 25 февруари в Палата 11 на Международния панаир в Пловдив: щандове 76, 87 и 88, където ще гостува Фермерският фестивал „От нашата ферма – с любов за вас!“.

Фермерският фестивал „От нашата ферма – с любов за вас!“ гостува да първи път на ФУДТЕХ в Пловдив, най-представителният  форум на хранителната индустрия в България. 

В петте дни на АГРА фермери и малки производители – участници във Фестивала ще предлагат за дегустации и продажби автентични храни: сирене, кисело мляко и кефир, кашкавал, мед и пчелни продукти, сладка и сиропи, лютеници, пъдпъдъчи яйца, занаятчийски хляб, орехи и лешници, био тиква, чай, подправки… За новини следете фейсбук-събитието на страницата на „Произведено във фермата“. Всички фермери и производители са регистрирани по Наредба 26 на Министерството на земеделието, храните и горите, а много от тях в районите от Натура 2000  в Западна и Централна Стара планина са подкрепени от Българо-швейцарската програма за  сътрудничество. Фестивалът „От нашата ферма – с любов за вас!“ се организира всяка сряда от 10,30 до 18,30 часа пред сградата на Министерството на земеделието, храните и горите (бул. „Христо Ботев“ 55). Организатор е Фондацията за биологично земеделие БИОСЕЛЕНА.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.