1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Парламентът преодоля президентското вето върху Закона за посевния и посадъчния материал.

Парламентът преодоля президентското вето върху Закона за посевния и посадъчния материал.

Според мотивите на ветото правилата не изпълняват конституционното задължение на държавата

Парламентът преодоля президентското вето върху Закона за посевния и посадъчния материал. Със 124 гласа "за", 73 "против" парламентът прие повторни промени в закона. Държавният глава не беше съгласен с правилата относно промяната на предназначението на земеделските земи. Според мотивите на ветото правилата не изпълняват конституционното задължение на държавата за особена закрила на земята и не гарантират промяната на предназначението само по изключение при доказана нужда.

На 2 февруари Румен Радев наложи шесто поред вето от началото на мандата си. Този път върху поправки, които позволяват на собствениците на земеделски земи със сменено предназначение, които не са започнали строителство в удължения през 2012 година законен шестгодишен срок, да поискат препотвърждаването на този статут. Природозащитници от инициативата „Да спасим Карадере“ дадоха пресконференция по темата.

Притесненията на природозащитниците са, че с това се отваря законова врата за бетониране на последните незастроени места по Черноморието. Според протестиращи граждани и през тази, и през миналата седмица измененията "възкресяват" вече загубили правно действие решения за промяна на предназначението, като целта е да се заобиколят актуалните изисквания и процедури, като така продължи застрояването по стари планове.

Проектът, гласуван на 24 януари 2018 г., дава амнистия на собствениците на ниви, които са сменили предназначението им, но не са реализирали строителство в срок, като им разрешава инвестиции, вместо земите да станат отново земеделски. Еколозите се надяват президентът или депутатите да внесат жалба до конституционния съд за отмяна на приетите промени.

Автор: Ваня Манолова

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.