четвъртък, 27 Юни 2019, 11:52
Агрофорум АгроКомпас Мобилна версия
19 Фев 2018 10:01 | Интервюта

Карелското мечо куче – скандинавският ловец

В България има само 8 екземпляра от тази порода

Карелското мечо куче – скандинавският ловец
Оцени статията
|

Марио Ванцети, собственик на карелски кучета

 -Г-н Ванцети, разкажете за тази интересна северно-европейска порода.

Породата е създадена във Финландия през 1936 г. Тогава официално започва развъждането на тези кучета. Реално има данни за такива ловни кучета от близо преди 1000 години, които са следвали финските племена в района на днешна Финландия. Целта на развъдната дейност е да се създаде порода куче, което да се използва основно за лов на мечки, лосове, глигани и рисове в северните европейски държави. Първият стандарт на породата е създаден през 1945 г. и официално през 1946 г. в Хелзинки е регистрирано първото куче от тази порода. Руско-финландската война през 1939-1940 г. и после Втората Световна война се отразяват зле на развитието на породата – само 45 карелски кучета, са били запазени след тези две войни и от тях започва развитието на породата.

Със започване на развъдната дейност са селектирани кучета, които ловуват едър дивеч, като го задържат на място с лай, без да го нападат директно с цел да го повалят, а го облайват непрекъснато, за да сигнализират на ловеца къде точно се намира и той да може да дойде максимално бързо до него. Целта е била да не се поврежда козината на животното, която също се цени в тези държави.


 -Какви са характерните черти на карелското куче?

То има изправени, сравнително малки уши, които са леко наклонени навън. Те са облицовани с гъста козина, намалявайки риска от измръзване.
Покривните косми на тялото са средно дълги и прави, а подкосъмът се състои от гъст и мек слой.

Цветът на тези кучета трябва да е основно черен с бели маркировки на главата, шията, гръдния кош, корема и краката. Челюстите са изключително мощни. Опашката се носи извита на гърба в типична шпицова арка. Главата е с клиновидна форма. Тялото е здраво и мускулесто. Най-желаната височина при холката за мъжките е 57 см, а за женските – 52 см. Мъжките тежат 25-28 кг, а женските 17-20 кг. Женските кучета се разгонват веднъж на 9 месеца, раждат от 3 до 6 кученца.

 -Нещо повече за характера на карелските кучета?

Те са известни със своята упоритост, независимост, смелост, жизненост, интелект и лоялност. Характерна е тяхната агресия към други кучета. Имат нужда от много движение и разнообразие, не се препоръчва да бъдат отглеждани в малки апартаменти без да им се осигурява достатъчно дълга разходка от 5-10 км дневно. Обичат студа и често спят на открито директно на леда, затрупани със сняг.

 -С кои други ловни породи може да сравните карелските кучета?

Интересно е да се подчертае, че карелското куче много си прилича с Руско-европейската лайка и са трудни за различаване от неспециалист. Руско-европейската лайка е малко по-социализирана от карелското куче – не са толкова диви и първични като тях и не се нуждаят от толкова твърда ръка при възпитанието и обучението им. Карелското мечо куче е много по-своенравно от лайката. Руско-европейската лайка е малко по-висока и стройна, с по-големи уши, по-издължена глава и по-тънки крака. Мечото куче е малко по-ниско, по-набито, с по-здрави кости и по-голяма глава.

 -Къде е разпространена породата Карелско мечо куче в наши дни?

Основно във Финландия, Норвегия и Швеция, както и в Полша, Чехия, Испания и Италия. Най-много карелски кучета извън Европа има в САЩ и Канада, където тази порода официално е използвана за прогонване на мечките от жилищните области в северните им части. Карелските мечи кучета се обучават да гонят мечката, хапейки я по задните крайници, докато водачите им стрелят във въздуха с т.нар. шумни патрони или директно в мечката с гумени патрони, за да я прогонят. По този начин мечките рядко се връщат в градове, в които са били прогонени с карелски кучета. Интересно е да се отбележи, че произходът на тези кучета е от областта Карелия – намираща се между Русия и Финландия, откъдето идва името на породата.

Големите финландски развъдници имат и допълнителна дейност – това е организиран лов с карелски мечи кучета за желаещи от цял свят – основно лосове и мечки. Имат си отделни къщи за гости на територията на развъдника и през тези ловни екскурзии се демонстрират уменията и спецификата на лова с тези кучета.

Източник:
 • AGRO.BG
 •  
   
   

  ДОБАВИ КОМЕНТАР


  Последни интервюта

  всички

  Актуални статии

  всички
  agro
  agro
  eXTReMe Tracker