1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Безпилотни летателни апарати в бъдеще могат да заместят пчелите

Безпилотни летателни апарати в бъдеще могат да заместят пчелите

Изследователите смятат, че технологията ще реши проблема с изчезването на насекомите

Безпилотни летателни апарати в бъдеще могат да заместят пчелите като опрашители, смятат учени в Съединените щати и Япония. В двете страни се разработват дронове, които да поемат ролята на насекомите.

Японският проект вече е в напреднала фаза. Създаденият от учените дрон е с размерите на водно конче и е тестван за опрашването на лилии. Подобно постижение има и в Съединените щати, където екип изследователи направи роботизирана пчела. Тя може да се снижава 120 пъти в секунда. Изследователите смятат, че технологията ще реши проблема с изчезването на насекомите.

Експерт по компютърни науки проф. Шаши Шекар от Масачузетския университет очаква проектът му за създаване на детайлни карти на терена, по които да навигират роботите-пчели, да получи финансиране от Съединените щати до две години.

„Ако направиш много прецизна карта, след това може да използваш тези изображения без връзка с интернет и да локализираш растенията и цветята. И можеш да програмираш пчелата да отиде до определени 10 цветя", обяснява той идеята си.

Но предупреждава, че роботите-пчели могат да станат жертва на хакери или да бъдат използвани от военните като преносители на химични оръжия против хората. Така че още не се знае какво е бъдещето им.

Японският прототип е разработен от Държавния институт за индустриални науки и технологии в Токио. Дронът използва хеликоптерна перка и наподобява мъхнатото тяло на пчелата, което подпомага полепването на цветния прашец.
Припомняме, че прототип на пчела-робот беше създаден в Харвард още през 2013 г., макар че тогава микродронът беше предназначен най-вече за изследвания в областта на биониката.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.