1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Делът на електричеството от възобновяеми източници в Европейския съюз може да нарасне до 34 % до 2030 година

Делът на електричеството от възобновяеми източници в Европейския съюз може да нарасне до 34 % до 2030 година

Всички държави в Общността имат неизползван потенциал за възобновяема енергия

Делът на електричеството от възобновяеми източници в Европейския съюз може да нарасне до 34 процента до 2030 година, смятат експертите от Международната агенция за възобновяема енергия. Доклад беше представен на конференция в Брюксел.

Увеличението на електричеството от възобновяеми източници би довело и до нови инвестиции в размер на близо 370 милиарда евро, посочи генералният директор на Агенцията по време на презентацията на доклада. Така до 2030 година вредните емисии ще намалеят с още 15 процента, което ще помогне на Европейския съюз да постигне целта си за 40 на сто по-малко парникови газове в сравнение с 1990 година. В същото време страните-членки биха могли да спестят между 44 и 113 милиарда евро от по-ниски разходи за енергия, екологични мерки и здравеопазване.

В доклада на Агенцията се посочва, че всички държави в Общността имат неизползван потенциал за възобновяема енергия. Изчисленията показват, че от вятърна енергия могат да се добиват допълнителни 327 гигавата, а от соларни инсталации - 270 гигавата.  До 2030 година делът на възобновяемите суровини за добив на електричество може да нарасне до 50 процента, в сравнение с 30 на сто през 2015-та.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.