1. Начало
  2. Новини
  3. Наука и образование
  4. Нови продукти и технологии от Селскостопанска академия на АГРА 2018

Нови продукти и технологии от Селскостопанска академия на АГРА 2018

В „Конкурса за иновации“ ССА участва с 19 новости

Селскостопанска академия се представя на международното изложение „Агра 2018“ със своите 25 института, опитни станции и Националния земеделски музей. Учени от всички структури на Академията ще са на разположение за въпроси на бизнеса, фермери и любители земеделци. В „Конкурса за иновации“ ССА участва с 19 новости.

Нов висококачествен сорт домат Алено сърце с традиционен български вкус и аромат представя Института по зеленчукови култури Марица. По съдържание на вещества с антиоксидантно действие – аскорбинова киселина, общи багрила и ликопен, сортът Алено сърце превишава Биволско сърце. Съчетанието на приятен сладко-кисел вкус и типичен доматен аромат с добър външен вид и нежна текстура определят сорта като подходящ за прясна консумация. Сортът е с добра адаптивна способност и може да се отглежда както в култивационни съоръжения, така и на открито – при полски условия за ранно и средноранно производство. При оранжерийни условия добивите са 5000-7000 кг/дка, а при полски условия 4500-6000 кг/дка.

Нов уникален сорт българска капия. Опитна станция по поливно земеделие - Пазарджик съвместно с Института по зеленчукови култури – Марица създадоха нов уникален сорт Ивайловска капия. Сортът е висококачествен – пиперът е по-едър и месест от останалите български сортове капии. Добивите са от 5 до 10% повече за останалите сортове капии, които средно е 3,5-4 тона. Най-новият български сорт от тип Капии е с висока съдържание на сухо вещество и лесно се белят.

Един от най-новите сортове на Института по земеделие – Карнобат е Зимен двуреден сорт ечемик Дария. Сортът е върхово постижение на българския и европейски пазар. Признат е за оригинален през 2016 година. Сорт Дария се характеризира с висока зимо- и студоустойчивост. Притежава много добра устойчивост на основните икономически важни болести по ечемика. Сорт Дария е високопродуктивен. Добивите от сорта достигат до 923.40 кг/дка. Дария превишава добива на средния стандарт с 2.68% до 16.63%.

Първи български сорт от растението стевия. Сортът е разработен от учени от Земеделски институт – Шумен и носи името Стела. Понастоящем стевията остава естествен заместител на захарта. Увеличеният потребителски интерес към натуралните хранителни добавки означава, че продукти като стевия ще бъдат обект на голямо внимание от страна на потребителите. Сортът проявява добра екологична пластичност и може да се отглежда във всички райони на страната при поливни условия. Притежава относително добра устойчивост на гъбни болести.

Институт по почвознание, агротехнологии и защита на растенията Н. Пушкаров съвместно с Российский Государственный Аграрный Университет – Московская Сельскохозяйственная академия им. К. А. Тимирязева, Русия създадоха технология за оползотворяване на отпадната биомаса от лавандула за енергийни цели. Пелетите са с минимално съдържание на прахова фракция и здравина над 90%, подходящи за изгаряне в пелетни горелки.

Новост от европейски мащаб е високобелтъчният хляб, подходящ за болни от диабет и сърдечносъдови заболявания. Той е разработен от Институт по криобиология и хранителни технологии, произвеждащ ястия за космонавти.

Как по-бързо се създадат нови сортове, необходими както за промишлеността, така и за конкретни екологични райони като отговор на глобалните промени на климата? Отговор на този въпрос може да получите като прочетете методично ръководство: „Възможности за използване на хетерозисната селекция при самоопрашващите се култури фъстъци, сусам и ориз“, което е написано учените от Института по растителни и генетични ресурси – Садово.

В помощ на земеделските производители е илюстрирана книжка „Технология за производство на полски фасул“ на учени от Добруджанския земеделски институт – Генерал Тошево. Авторите предлагат на потребителите резултатите от своите научни изследвания по селекция, технология и икономика на фасула.

Два вида пасищен райграс – Тетрани и Тетрамис, дават по-обилна реколта с по-добро качество. Те са създадени от учените от Института по фуражни култури – Плевен. Те са високопродуктивни, екологични стабилни и дълготрайни.

Искате да отглеждате орехи, запознайте със специално разработената технология за отглеждане на орехи на учените от Института по овощарство в Пловдив. Технологията дава подробна информация за ботаническите и морфологични особености на ореха, за неговите биологични и екологични изисквания като овощен вид. Включена е и икономическа оценка на отглеждането на ореха в България.

Високобелтъчният хляб Зърнея е разработен от Институт по криобология и хранителни технологии. Продуктът съдържа повишено количество биологично активни субстанции, като β-глюкани, омега-6 мастни киселини, микро- и макроелементи, като калий, калций, манган, желязо, мед, цинк, селен, магнезий и витамини от група В. Миксът от брашна съдържа незаменимите аминокиселини лизин, триптофан, хистидин, фенилаланин, левцин, изолевцин, треонин, метионин, валин и аргинин. Хлябът Зърнея е източник на здравословни нутриенти за потребителя. Той може да се прилага профилактично при диабет, онкологични и сърдечно-съдови заболявания.

Нови два продукта предлага Институтът за изследване и развитие на храните. В диетичните безглутенови кексчета се използва брашно не от пшеница, а от царевица и нахут, а захарта е заменена с брашно от рожков и естествен подсладител с ниска енергийна стойност. Пастетът от птиче месо и зеленчуци, обогатен с пробиотици, е с по-малко мазнини и повече протеини.

Учените от Института по животновъдни науки в Костинброд представят многофункционално противороево дъно за пчелни кошери. Полезният модел улеснява работата на пчеларите. Целта на полезния модел е да се създаде устройство, с което осъществяването на основните противороеви методи: Демариране или налитане на маточник, както и дейностите: сформиране и разформирано на стратерно семейство или отделяне на пчели за създаване на ново семейство, да се осъществява от самите пчели, с намален брой манипулации, за по-кратко време и с ограничен досег с пчелите.

Институтът по царевицата – Кнежа участва в конкурса за иноваците с два нови хибрида царевица и монография, посветена на тази култура. Новите хибриди царевица са високодобивни и устойчиви на икономически важните болести при тези растения.
Институтът по декоративни растения – София представя нов сорт карамфил. Перспективен и конкурентоспособен не само за българския пазар.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.