1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Новости в обнародваната промяна в Наредба № 3 за прилагане на схемите за директни плащания

Новости в обнародваната промяна в Наредба № 3 за прилагане на схемите за директни плащания

Промените влизат в сила от деня на обнародването на наредбата

Наредба за изменение и допълнение (НИД) на Наредба № 3 от 17.02.2015 г. за условията и реда за прилагане на схемите за директни плащания беше публикувана в „Държавен вестник“ на 23.02.2018г. и влиза в сила от деня на обнародването й. Промените в наредбата не са съществени, а основно целят прецизиране и опростяване на текстове по съществуващите схеми за директно подпомагане. По този начин се постига устойчивост и предвидимост на прилагането на директните плащания в България. Проектът на изменителната наредба беше публикуван на Портала за обществени консултации и на интернет страницата на Министерството на земеделието, храните и горите за срок от 30 дни и всички заинтересовани страни имаха възможност да изпратят бележки и коментари.

Предложените промени в Наредба № 3/2015, които се отнасят до екологично насочените площи (ЕНП) и особеностите на ландшафта целят да се въведат новостите от европейското законодателство в националните ни разпоредби. Предвижда се междинните култури да могат да бъдат проверени като засети  или налични в периода от 1 октомври до 1 декември на годината на кандидатстване. Задължително условие е след 15 април на следващата година тези култури вече да ги няма. Въвежда се новост, която променя някои коефициенти за преобразуване за екологично насочените площи. По този начин се постига по-висока степен на яснота за бенефициентите по отношение на приложимите изисквания, еднозначност в тълкуването, опростяване при извършването на контрол.

С подаване на заявлението за подпомагане фермерите ще декларират, че са запознати със забраната за използване на продукти за растителна защита (ПРЗ) на екологично насочените площи с угари, площи с междинни култури или зелена покривка, площи с култури, които обогатяват почвата с азот. Забраната за използване на ПРЗ на тези видове площи не спира по принцип земеделските стопани от използване на ПРЗ, но ако са приложени ПРЗ, тези площи не могат да бъдат отчетени за изпълнението на изискването за ЕНП. По тази причина земеделският стопанин може да реши кои конкретни площи да заяви за целите на ЕНП при подаване на заявлението.

Към текстовете, които касаят схемата за специално плащане за културата-памук се създава ново изискване памукът да бъде реално прибран до определена дата в годината на кандидатстване. Предложението цели уеднаквяване на условията и правилата по схемата в европейското и национално законодателство и гарантиране, че продукцията се прибира действително при спазване на обичайните условия за отглеждане.

Текстовете, които се отнасят за схемите за обвързано подпомагане на селекционни животни са прецизирани като изискването животните да са вписани в Главния раздел на родословна книга е заложено в основния текст по схемите. Предложената промяна ще съдейства за еднозначното тълкуване на изискванията по схемите за обвързано подпомагане за селекционни животни.

С изменението по отношение на документите, доказващи реализация на мляко  по схемите за обвързано подпомагане за животни не отпада задължението за предоставяне на документи за реализация от страна на земеделските стопани, които следва да спазват изискванията на секторното законодателство за организацията на пазара на мляко. Промяната ще доведе до уеднаквяване на нормативно признатите документи, удостоверяващи добив при всички схеми за обвързано подпомагане за животни.

Няма промяна в изискването за заявяване и допустимост на площи за подпомагане по схемите/мерките за директни плащания - отново ще се осъществява след регистрирани документи за правни основания в Общинските служби по земеделие.

Целият текст на наредбата може да видите тук.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.