1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. ЕБВР ще консултира МОСВ за актуализиране на предварителна оценка за финансови инструменти по ОПОС

ЕБВР ще консултира МОСВ за актуализиране на предварителна оценка за финансови инструменти по ОПОС

Споразумението беше подписано от министър Нено Димов

Министърът на околната среда и водите Нено Димов подписа споразумение за консултантски услуги с Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР). Споразумението e изготвено в изпълнение на Меморандума за разбирателство между Правителството на Република България и ЕБВР за партньорство и подкрепа в усвояването на Европейските структурни и инвестиционни фондове, сключен на 22 юни 2017 г.

Споразумението предвижда МОСВ да получи консултантски услуги в подкрепа на изготвянето на актуализация на предварителна оценка на финансови инструменти и инвестиционна стратегия за финансови инструменти по ОПОС 2014-2020 от ЕБВР.

Целта на споразумението е предоставяне на съдействие на Министерството на околната среда и водите за проучване на по-широк кръг от възможности за финансиране, включително анализ на възникнали промени в пазарните условия и публични инвестиционни нужди след 2014 г. по отношение прилагането на финансови инструменти по ОПОС 2014-2020. В резултат от споразумението ще бъде проучена възможността за изготвяне на инвестиционна стратегия по приоритетна ос 5 „Подобряване качеството на атмосферния въздух“ и ще се актуализират инвестиционните стратегии по приоритетни оси 1 „Води“ и 2 „Отпадъци“. Така ще се подпомогнат усилията на страната за насърчаване участието на инвеститори и финансови институции от частния сектор в екологични проекти.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.