1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. От екоорганизация „Четири лапи“ искат оставката на директора на БАБХ

От екоорганизация „Четири лапи“ искат оставката на директора на БАБХ

Като мотив се посочва изземането и умъртвяването на повече от 100 диви птици от столичния зоопарк

Екоорганизацията „Четири лапи“ настоява за оставката на изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните. Като мотив от Фондацията посочват изземането и умъртвяването на повече от 100 диви птици от столичния зоопарк. Петицията е събрала над 3 000 подписа.

От "Четири лапи" информират, че са изпратили 12 въпроса към звеното като искане за достъп до обществена информация. От Фондацията питат и защо първоначално от пресцентъра на Агенцията са обявили, че не са взети проби от птиците за птичи грип, а по-малко от 24 часа след това, че такъв е открит при две от умъртвените птици?

От екоорганизацията имат сериозни съмнения, че пробите са манипулирани и затова за случая не са информирани международни институции. По думите на Явор Гечев от Фондация „Четири лапи“, Българската агенция по безопасност на храните използва правомощията си, за да оказва натиск върху фермери и животновъдни обекти.

От „Четири лапи“ хвърлят обвинения и към столичния зоопарк. Екозащитниците твърдят, че в зоологическата градина от години редовно под карантина се настаняват внесени контрабандно птици с недоказан произход.  И питат още: Защо от Агенцията отказват да признаят столичния зоопарк за спасителен център, макар той да е обявен за такъв със заповед на министъра на околната среда и водите още през 2012 г.?

Гледайте подробности в новините на телевизия Агро ТВ...

Автор: Цветелина Влайкова

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.