1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Определен е проектният размер на плащането за преходна национална помощ за тютюн необвързана с производството

Определен е проектният размер на плащането за преходна национална помощ за тютюн необвързана с производството

Целта на схемата е с тези средства тютюнопроизводителите да се преориентират към други браншове

Определен е проектният размер на плащането за преходна национална помощ за тютюн, необвързана с производството за миналата година. Проектните ставки са за изкупено и премирано в референтния период от 2007-ма до 2009-та година количество тютюн по сортови групи. Целта на схемата е с тези средства тютюнопроизводителите да се преориентират към други браншове.

От проекта на министъра на земеделието Румен Порожанов, публикуван в сайта на аграрното ведомство става ясно, че са определени размерите за плащане на четири групи сортове. За сортова група „Басми“ единичната ставка е в размер от 1 лев и 56 ст. до 2 лева и 41 стотинки, в зависимост от количествата тютюн, като има диверсификация на три нива. За ориенталска сортова група „Каба Кулак“ размерът на преходната национална помощ е 1 лв 23 ст за кг. За сортова група „Бърлей“ цената е 90 ст.за кг тютюн, а „Виржиния“ 71 ст. за кг.

За подпомагане за кампания на подаване на заявления от 2017-та, средствата които ще получат производителите във финансовата 2018-та е одобрен пакет на стойност близо 85 млн. лева.

Другият важен акцент е, че за базисна година се вземат средствата от 2013-та година със „затихващи“ функции. По думи на Цветан Филев предс. на НАТ-2010 и президент на UNITAB средствата за подпомагане на тютюнопроизводителите за тази година са с 5% по-малко спрямо предходната кампания, като принципът на намаляването е предвидено за всяка година. Междувременно следващата седмица предстои среща на изпълнителния комитет на Европейската асоциация на тютюнопроизводителите, на която ще бъдат разгледани актуални теми като мястото на тютюна в бъдещата ОСП.

Автор: Петя Петкова

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.