1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Без компромис за директните плащания завърши поредната среща на европейските земеделски министри в Брюксел

Без компромис за директните плащания завърши поредната среща на европейските земеделски министри в Брюксел

Темата остава да бъде дискутирана на някоя от следващите срещи

Без компромис за директните плащания завърши поредната среща на европейските земеделски министри в Брюксел. Пет държави бяха против предложения от българското председателство текст. Спорът за размера на директните плащания в селското стопанство продължава да разделя Европейския съюз.

Новият германски министър Юлия Кльокнер отхвърли идеята за цялостно приравняване на премиите за площ във всички страни-членки и предупреди, че заради ниските заплати и цени на земята в Източна Европа, еднаквите директни плащания могат да доведат до социално неравенство. На същото мнение бяха Италия, Малта и държавите от Бенелюкс, докато трите Балтийски страни, Полша и Словакия продължиха да настояват за равни суми. Според петте страни от Източна Европа, пълното приравняване на субсидиите трябва да се впише поне като цел в заключителната декларация след срещата. Това искане бе отхвърлено от останалите участници, затова и петте държави отказаха да подпишат документа.

Министрите не обсъдиха и въпроса за горна граница на директните плащания при големи стопанства. Темата остава да бъде дискутирана на някоя от следващите срещи на върха на Европейския съюз, когато ще се реши и обема на аграрния бюджет на Общността.

По повечето останали въпроси европейските земеделски министри бяха на едно мнение. Съгласие съществува при предложенията на Европейската комисия относно опазването на околната среда в селското стопанство, както и по темата за повече самостоятелност на националните правителства в сектор екология. За целта Брюксел трябва да опрости Общата селскостопанска политика, подчертават участниците в Аграрния съвет в заключителната декларация, изготвена от българското председателство.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.