1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Европейската комисия раздаде наградите за устойчива мобилност за 2017 г.

Европейската комисия раздаде наградите за устойчива мобилност за 2017 г.

Големите победители в кампаниите „Европейска седмица на мобилността“ за 2017 г. и „Планове за устойчива градска мобилност“ (SUMP) са Виена, Игуменица и Турда

Европейската комисия раздаде наградите за устойчива мобилност за 2017 г.  Наградите връчиха Виолета Булц, еврокомисар по транспорта и Даниел Калея, главен директор на Генерална дирекция „Околна среда“ на Европейската комисия.

Големите победители в кампаниите „Европейска седмица на мобилността“ за 2017 г. и  „Планове за устойчива градска мобилност“ (SUMP) са Виена, Игуменица и Турда.

Наградата на Европейската седмица на мобилността за 2017 г.  е за столицата на Австрия - Виена. Тя е за изпълнената от дейности програма по време на Европейската седмица. Жителите на Виена имаха възможност да наемат безплатно велосипеди, да се присъединят към градски пикник на улицата и много други.

За първи път в рамките на кампанията е включена категория за градове с население под 50 000 жители. Победител в тази категория е Игуменица, Гърция. Градът предостави на своите жители безплатен автобусен трансфер, колоездачни инициативи, провеждани по протежение на крайбрежието на града и екскурзия през гората. Тази награда признание  за постиженията за устойчива мобилност на малките градове в Европа. Румънският град  Турда получи 6-ата награда за „Планове за устойчива градска мобилност“ за ясна планирана визия и стабилна стратегия за финансиране. Журито отбеляза потенциала на плана да вдъхнови други градове с подобна големина.

Победителите получават триминутно видео на английски и на родния им език, с което  да популяризират постиженията си.


С наградата на „Европейската седмица на мобилността“ се отличават местни органи, положили максимални усилия за повишаване на обществената осведоменост по въпроси на устойчивата мобилност и прилагащи мерки за преминаване към устойчив градски транспорт. Ежегодната награда за „План за устойчива градска мобилност“ се връчва на градове и региони, които показват отлични резултати в разработването и прилагането на своите планове за устойчива градска мобилност. Плановете се изготвят от местните власти и в тях се определят мерки за справяне с предизвикателствата пред градската мобилност както сега, така и в бъдеще. 2017 г. също отбеляза рекорден брой участници -  2526 града.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.