1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Речните нива остават високи

Речните нива остават високи

Нови повишения на речните нива, в резултат на комбинация от снеготопене и валежи от дъжд

Прогноза за очаквани количества валежи:

За 26 март 2018 г.: Днес валежите ще са главно в Източна България, а след обяд слабо ще превали  и в западните райони. Количества - между 1 и 5 л/кв.м, на места, главно в Югоизточна България - до 10-20 л/кв.м.

За 27 и 28 март 2018 г.: През нощта срещу вторник на места отново ще превали, количества от 1 до 5-6 л/кв.м. Във вторник все още на места ще има превалявания, в Северна България от под 1 до 2-3 л/кв.м, в Южна - от 2-3 до 8-10 л/кв.м, на отделни места в по-южните райони до 15-20 л/кв.м. В сряда ще е почти без валежи, само на отделни места са възможни локални краткотрайни превалявания, незначителни количества.

Анализът на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ – БАН) е направен на базата на измерени водни стоежи и изчислени по временни ключови криви водни количества от оперативни конвенционални и автоматични хидрометрични станции на НИМХ:

Дунавски басейн: водните нива на реките са се понижили или са останали без съществени изменения. Регистрираните колебания в басейна са от -23 см до +15 см. Водните количества на реките в басейна са над праговете за високи води.

Черноморски басейн: речните нива са се понижили. Регистрирани са понижения до -34 см. Водните количества на реките в басейна са около праговете за високи води.

Източнобеломорски басейн: водните нива в голяма част от басейна са се понижили или са останали без съществени изменения в граници от -31 см до +17 см. По-значителни колебания, вследствие работата на хидротехнически съоръжения са регистрирани на река Марица при Белово (-59/+53 см), на река Въча при Девин (-73/+66 см), на река Харманлийска при Харманли (-63 см) и на река Сазлийка при Гълъбово (+24 см). Водните количества на реките са около и над праговете за високи води.

Западнобеломорски басейн: През последното денонощие водните нива на реките в басейна са се понижили или са останали без съществени изменения. Регистрираните колебания в басейна са от -24 см до +6 см. Водните количества на реките в басейна са около и над праговете за високи води.

Въз основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ – БАН

Дунавски басейн: От следобедните часове на 26 и на 27 март, вследствие на интензивно снеготопене ще започне процес на повишаване на речните нива в целия басейн, по-значителни ще са повишенията във водосборите на реките разположени на изток от река Вит. В периода 26–31 март речните нива ще се повишават, вследствие на интензивно снеготопене. Процеса на понижение на речните нива ще започне първо в реките от източните части на басейна на 28-29 март, а в реките от западната половина на басейна от 30-31 март. В периода до 31 март повишения ще има повишения на речните нива в долните течения на основните реки, вследствие на оттичане. Водните нива в целия басейн ще се запазят високи (*). В долните течения на реките Искър и Русенски Лом водните количества ще бъдат около и над жълтия праг за внимание. В останалата част от басейна водните количества ще бъдат под праговете за внимание.

Поради високата почвена влажност и очакваните валежи комбинирани със снеготопене има вероятност за поройни наводнения: от късните вечерни часове на 25 март до обедните часове на 26 март - в целия басейн: по-голяма вероятност има в долните части от водосборите на р. Огоста и р. Искър и в притоците на реките Янтра - Джулюница и Лефеджа както и в добруджанските реки.

Моделът за водосбора на р. Искър прогнозира, че водните количества на 26, 27 и 28 март 2018 г. ще бъдат над средно многогодишните стойности. Днес и през следващите два дни речните нива на реките в целия водосбор постепенно ще се започнат да се повишават в резултат на валежи от дъжд и по-интензивно снеготопене. По-значителни ще бъдат повишенията на 26 и 27 март на водните нива на реките във водосборите на: над яз. Панчарево (под яз. Искър), реките Владайска, Лесновска, Банкенска, Блато, Искрецка, Малък Искър, Златна Панега. Водните количества в средното и долното течение на основната река ще се повишават и по-съществените повишения ще бъдат в периода 26 – 30 март главно в резултат на снеготопене. Водните количества ще са под праговете за внимание, но водните количества на река Искър при Ореховица ще бъдат около и над прага за внимание. Моделът за водосбора на р. Янтра прогнозира, че водните количества за 26, 27 и 28 март 2018 г. ще бъдат над средно многогодишните стойности. Днес речните нива във водосбора ще се понижават или ще останат без съществени изменения. През следващите 3 дни, вследствие на валежи и снеготопене се очакват повишения на речните нива в целия водосбор. Водните количества ще бъдат под праговете за внимание. Моделът за водосбора на р. Русенски Лом прогнозира, че водното количество в долното течение на река Черни Лом на 26, 27, 28 и 29 март 2018 г. ще бъде над средно многогодишната стойност. От следобедните часове на 25 март ще започнат повишения на речните нива, вследствие на снеготопене и валежи - на 26 март главно в средните и горни части от водосбора, от следобедните часове на 26 март и в долните части на река Черни и Бели Лом и в основната река. Тенденцията към повишение на речните нива ще се запази до 28 март. В периода от вечерните часове на 26 до сутрешните часове на 29 март има вероятност за локални разливи в ниските части на основната река, след сливането на Бели и Черни Лом. Водните количества във водосбора ще бъдат под прага за внимание с изключение на основната река, където те ще бъдат около жълтия праг за предупреждение.

Черноморски басейн: днес и през ношта срещу 27 март речните нива ще се повишават, вследствие на снеготопене  и валежи, като по-значителни ще бъдат повишенията на водните нива във водосбора на реките Провадийска, Камчия и на южночерноморските реки. На 27 март ще има повишения в долните течения на всички реки от басейна, в резултат на оттичане. Във вечерните часове на 27 март, в резултат на валежи от дъжд ще има нови повишения на водните нива в реките от басейна, значителни ще са във водосборите на южночерноморските реки. От 28 март ще започне процес на понижение на речните нива, като все още повишения ще има в долните части на основните реки.

Поради високата почвена влажност и очакваните валежи комбинирани със снеготопене има вероятност за поройни наводнения: от сутрешните часове до вечерните часове на 26 март във водосбора на реките Батова, Провадийска и водосбора на Камчия (над язовирите), Ахелойска, Русокастренска и Средецка. Ниска вероятност за поройни наводнения в същите водосбори има и в сутрешните часове на 28 март.

Източнобеломорски басейн: В следобедните и вечерни часове на 26 март са възможни незначителни повишения на речните нива във водосборите на староппланинските и родопские притоци на реките Марица и Тунджа и водосбора на река Арда, вследствие на снеготопене и валежи. В следобедните и вечерни часове на 27 март, в резултат на валежи и снеготопене се очакват нови краткотрайни повишения на речните нива във водосборите на староппланинските и родопские притоци на реките Марица и Тунджа и водосбора на река Арда. Речните нива на рекит Марица и Тунджа в средните и долни части ще се повишават или ще останат без съществени изменения до 29 март.

Поради високата почвена влажност и очакваните валежи комбинирани със снеготопене има вероятност за поройни наводнения:  От късните вечерни часове на 25.03. до обедните часове на 26.03. - във водосбора на р. Тунджа над яз. Жребчево, както и във водосбора на притока й р. Мочурица; във водосборите на реките Въча, Първевнецка, Чепеларска, Мечка, Каялийска, Харманлийска, Тополница, Пясъчник, Стряма, Рахманлийска, Омуровска, Текирска, Старата, Омуровска, Мартинска, Сазлийка - притоци на р. Марица в средното и горното й течение, р. Арда - над язовирите.

Системата за ранно предупреждение за водосборите на реките Марица и Тунджа на НИМХ-БАН прогнозира:

-    Водното ниво на р. Марица при Пловдив ще бъде около жълтия праг за предупреждение до вечерните часове на 28 март.

-    Водното ниво на р. Сазлийка при Гълъбово е преминало над жълтия праг и през следващите дни ще остане над него.

-    Водното ниво на р. Марица при Свиленград ще достигне жълтия праг във вечерните часове на 27 март.

-    Водното ниво на р. Мочурица при с. Чарда плавно се понижава. До 29 март 2018 г. водното ниво ще остане над жълтия праг.

-    Водното ниво на р. Тунджа при Ямбол ще се задържи над жълтия праг и през следващите пет дни.

-    Водното ниво на р. Тунджа при Елхово е над оранжевия праг за предупреждение вече е в процес на плавно понижение. Очаква се водното ниво да се задържи около и над оранжевия праг и през следващите пет дни.

Системата за ранно предупреждение за водосбора на река Арда на НИМХ-БАН прогнозира:

-    Водното количество на р. Черна при Смолян има вероятност да достигне жълтия праг в сутрешните и обедните часове на 26 март.

-    Водното количество на р. Елховска при Рудозем има вероятност да достигне жълтия праг в сутрешните часове на 26 март.

-    Водното количество на р. Върбица при Златоград няма да достигне жълтия праг.

Западнобеломорски басейн: значителни повишения ще има в средните и долните части от водосборите на река Струма (и притоците ѝ р. Лебница и р. Струмешница) и в долните части от водосборите на река Места. На 26 и 27 март ще се повишават речните нива, вследствие на валежи от дъжд и снеготопене, като по-значителни ще са в средните и долни части от водосбора на река Струма и в притока й река Струмешница. От 28 март ще започне процес на плавно понижение на речните нива, като до 30 март ще останат високи, вследствие на продължаващо снеготопене.

В направените прогнози не се отчита работата и ретензионната способност на хидротехническите съоръжения.

За 26 март 2018 г. НИМХ-БАН обявява първа степен (жълт код) за опасност от поледици в областите Враца, Плевен, Ловеч, Габрово и Велико Търново, а за областите Кърджали, Хасково, Ямбол, Бургас, Варна, Добрич и Шумен е обявен код за силен южен вятър.

Подробна информация за предупрежденията и опасните метеорологични явления по области може да бъде получена от интерактивната карта на адрес: http://info.meteo.bg/opasni/

Налични завирени обеми в язовири по приложение 1 на ЗВ с трансгранично влияние:

Каскада „Арда“ – провежда висока вълна, състояние към 14,0 часа: Яз. „Кърджали“ – има 2,7 млн.м3 свободен обем; Яз. „Студен кладенец“ – има 11,6 млн.м3 свободен обем; Яз. „Ивайловград“ – има 0,5 млн.м3 свободен обем

Изпусканите през основните изпускатели количества, както и тези, преливащи през преливните съоръжения, не създават опасни ситуации за населението. Коритата на реките след язовирните стени са в добро състояние и проводимостта им е осигурена.

Река Дунав: По данни от ИАППД - Русе на 25 март 2018 г. нивото на река Дунав се понижава с 1 см при Ново село спрямо нивото от 24 март 2018 г. и е без изменение на нивото при Оряхово и Свищов. В останалите пунктове са регистрирани повишения от +1 до +13 см. спрямо нивото от предходния ден. За отводняване на Видинската низина работят 6 бр.ОПС на НС-клон Видин. В общините по поречието на река Дунав на територията на областите Видин и Плевен е обявена първа степен на  готовност и се наблюдават предпазните диги и застрашените участъци поради високите води на реката. Със заповед на Кмета на Община Лом от 21 март 2018 г. е въведена втора степен-„Денонощно наблюдение“ от Общинския план за защита при бедствия и аварии, поради повишено водно ниво на река Дунав. Със Заповед на кмета на общ. Вълчедръм е въведена първа степен на готовност от Общинския план за защита при бедствия и аварии. Към момента няма постъпили сигнали за критични ситуации, свързани с водното ниво на реката и вредното въздействие на водите.

Съгласно получена информация от Басеновите дирекции

На територията на БДДР:

Преливат през преливника, без да се създава опасност – на територията на област Плевен яз. „Кайлъка” прелива с 0,340 м3/сек, яз. „Тотлебенов вал” прелива с 1,100 м3/ сек. В област Враца - ”Гарвански геран”  и „Езерска падина“  в общ. Борован, и "Три кладенци" и "Девене" в общ. Враца, язовирите “Братковец”, "Бързина" и "Лесура"

Контролирано се освобождават обеми: Яз. „ Бойка“ (общ. Попово, обл. Търговище) - 1,5 m³/s., Яз. „Баниска“ (общ. Бяла, обл. Русе) - до 3,50 m³/s. Яз. „Бели Лом“ (обл. Търговище) - 1,5 m³/s, яз. „Желязковец“ (обл. Разград) - 0,30 m³/s., яз. ”Рогозен 1” в с. Хайредин, общ. Хайредин се изпуска през ОИ и 4 бр. сифони с 3м3 , не прелива.

На територията на област Монтана - яз.,,Върбовец“ (с. Горна Ковачица, община Чипровци), яз.,,Вълков връх“, яз.,,Илиевското“ (с. Комощица, община Якимово), яз.,,Клисурица“ (с. Клисурица, общ. Монтана), яз. „Смирненски“, язовир „Липница“, язовир „Ковачица“, язовир „Огоста“.

На територията на област Видин - Яз,,Ошане“ е с отворен ОИ, прелива с 430л/сек; Яз.,,Божурица“ с отворен ОИ и прелива с 500 л./сек; Яз.Кула. В Община Кула - Яз.,,Големаново”, Яз. ,,Извор махала“, яз.,,Градинарски“. В Община Белоградчик - Яз.,,Дъбравка‘‘. В община Ружинци - Яз.,,Гюргич‘‘. В Община Макреш - Яз. „Кончовец”, Яз. „Кончовец 2, Яз,,Дарков дол“, Яз.Манастирски дол. Община Димово - Яз.Медовница 2

Няма постъпили данни за аварийни ситуации и критични участъци по поречието на реките на територията на БДДР, с изключение на:

Поречие Янтра

Реките във водосбора на река Янтра протичат в речните легла с отток по-голям от средномногогодишния за сезона. Река Студена при кравеферма в с. Караманово (извън урбанизираната  територия), при мост на път Ценово - с. Караманово - с. Вардим (N 43° 34' 34" и E 25° 31' 18") е излязла частично от леглото си и има залети земеделски земи. Причина са високите водни стоежи вследствие валеж, намалена проводимост на река Студена, непочистени крайпътни канавки. Участъкът се стопанисва от „Напоителни системи” ЕАД. Има изградени земнонасипни диги от двете страни по реката и отводнителни канали в земеделските земи, които частично изпълняват функциите си. Проблемът е идентифициран в минал период при извършени огледи. Предприемани са само единични дейности с малък обхват на почистване в района на моста и около пътното платно. Има наблюдение от страна на община Ценово. Предприети са действия от страна на РД ПБЗН и Областен управител на област Русе. Към момента река Студена се е прибрала в леглото си. Земеделските земи остават наводнени, поради нефункциониращи отводнителни канали.

Поречие Русенски Лом

Повишено е нивото на река Русенски Лом при устието и с река Дунав, вследствие на високите водни стоежи на река Дунав, през последното денонощие. Регистрирани са повишения на река Русенски Лом в кв.Средна кула, кв.Долапите и с. Басарбово Община Русе. Няма постъпили данни за разливи.

През последното денонощие водните нива на реките са се повишили или са в застой. Все още има разливи извън речното легло в с. Красен. През последното денонощие нивото се е повишило, като разливите са в най-ниските части на селото, попадащи в регулацията и извън регулацията на с. Красен. По информация на Оперативен дежурен Община Иваново нивата на река Черни Лом преминаваща през селата Табачка, Червен, и с. Кошов са в застой и няма данни за разливи в урбанизираните територии. Все още остава разлива на река Русенски Лом между селата Божичен и Красен, приблизително около 50 декара, попадащи извън урбанизираната теритотия. В с. Божичен нивото на река Русенски Лом през последното денонощие се е покачило с около 10см.

Във водосбора на притоците на река Бели Лом, река Черни Лом и река Мали Лом, са повишени, като остават високи вследствие на отичане и протичат в речните си корита. Не са постъпвали данни  за разливи, аварийни ситуации и критични участъци.

На територията на БДЧР:

Язовири, които преливат през преливника и/или се изпускат, без да създават опасност: Общ. Приморско – яз. „Ясна Поляна“ , в землището на с. Ясна Поляна, общ. Приморско - изпуска се с 0,7 м3/ сек., прелива с 3,5 м3, яз. „Ново Паничарево”, с. Ново Паничарево, общ. Приморско – изпуска се с 0,3 м3/ сек. и прелива с 2 м3/ сек; яз. ‚‘‘Веселие‘‘, яз. ''Студената вода'', яз. „Мандра“ – изпуска се , отворени 3 савака, не прелива. Община Сунгурларе – яз. „Камчия“, в землището на с. Камчия, общ. Сунгурларе – прелива с 25 м3/с. Община Карнобат - яз.“Картелка“ прелива, през преливника 1м3/с., изпуска се с 1м3/с през изпускателен кран; яз. „Детелина“ – прелива през преливника с 1,3 м3/с., изпуска се с 0,27 м3; яз. „Крушево“ се изпуска с 2,2м3/с., до преливен ръб 3,60 м; яз.“Барган“ изпуска се с 0,3 м3/с, не прелива. Община Шумен - яз. ,,Тича“ прелива през преливник с 15,4 м3/сек., през ОИ - 13 м3/сек. + 5м3/с през ВЕЦ. Общ. Търговище - яз. Руец преливана с 0,04 m3/сек и се изпуска през ОИ. Общ. Смядово – яз. „Кълново“, прелива с 0,2м3/сек. и се източва през ОИ. Общ. Дългопол - яз. ,,Елешница“ контролирано изпускане през ОИ – 4,2 м3/сек, прелива с 6,2 м3/сек. Общ. Поморие - яз. „Ахелой“- прелива с 2 м3/с, изпуска се през ОИ с 3,6 м3/s; яз. „Порой“  изпуска се с 2,8 м3/s., до преливен ръб остават 7 м. Община Камено – яз. Трояново в землището на с. Трояново , общ. Камено – изпуска се 2,1 м3/с, на преливния ръб, няма свободен обем, ''До селото'' ,''Овошна градина'' «Кокичена могила» «Чанаджик – 2 и 3». Общ. Бургас – яз. ''Курбара дере'', яз.''Погребите'' и яз. ''Дермен дере'' Яз. Трояново – изпуска се през ОИ с 1,5 м3/сек. Яз. „Барган“ – изпуска се през ОИ с 0,220 м3/сек. Яз. „Церковски“ – изпуска се през ОИ с 0,400м3/сек.  Общ. Средец – яз. ''Василева курия''. Общ. Царево – яз. ''Порурнашка'' и яз. ''Хаджи Яне''. Общ. Руен – яз. ''Вресово'' и яз. ''Ябълчево''. Общ. Айтос – яз. ''Чукарка'' и  яз. ''ПС''. Общ. Созопол – яз. ''Синята вода''. Общ. Долни чифлик – яз. „Пчелник“, яз. ,,Долни чифлик“ и ,,Горен чифлик“ изпускат се през ОИ. Общ. Дългопол – яз. ,,Георги Трайков“ – контролирано изпускане през ОИ – 48,6 м3/сек., включително през ВЕЦ, не прелива има свободен обем; Общ. Нови Пазар -  яз. Нови Пазар 1 - контролирано изпускане през ОИ. Община Търговище - яз. Съединение – изпуска се през ОИ с 3 м3/сек. яз. Овчарово – изпуска се през ОИ с 1,5 м3/сек, яз. Вардун – изпуска се през ОИ, яз. Поляница - изпуска се през ОИ с 0,02 м3/сек., яз. „Тръбач“ - - изпуска се през ОИ с 0,250 м3/сек., яз. „Трапище“ - изпуска се през ОИ с 0,250 м3/сек. Община Омуртаг - яз. Красноселци - изпуска се през ОИ с 1,5 м3/сек. Община Лозница – яз. Каменна чешма - изпуска се през ОИ с 0,350 м3/сек

Няма постъпила информация за критични ситуации по Черноморските реки, само при река Средецка – реката има 2 скъсвания на лява дига от 2014 г., на коригирания участък. Към момента разлива намалява своя обем във времето, водата се оттегля от земеделските земи една част в реката, а друга част в отводнителна система Новоселци. Има ПС която прехвърля излишната вода от системата в яз. Мандра.

На територията на БДИБР:

Община Елхово - Регистрирано е ново повишение на река Тунджа при Елхово с 1 см от предходния ден и тази сутрин е на 376 см (при критични 380 см).

На територията на БДЗБР:

По подадена информация на "НС" ЕАД клон Струма-Места, продължава контролираното освобождаване на обем на яз. "Долна Диканя", общ. Радомир, като се изпускат води от 4 куб.м/сек. Продължава контролираното освобождаване на обем на яз. "Кринец", общ. Банско, като се изпускат води от 2 куб.м/сек. По подадена информация на "В и К" ООД, гр. Перник, се извършва  контролирано изпускане на вода от яз. "Студена", общ. Перник, в количество 2,0 м3/сек.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.