1. Начало
  2. Интервюта
  3. Растителна защита
  4. Успехите идват с иновативните технологии

Успехите идват с иновативните технологии

Снимка:

Доц. д-р Мирослав Титянов, управител на Суммит Агро

-Доц. Титянов, каква е основната причина за поредното отличие на Суммит Агро от АГРА 2018?

Причината е, че Суммит Агро е фирма, която разви една нова технология в България за прецизно торене по време на сеитба на полските култури, прилагайки няколко микрогранулирани торове с марките Микростар, Сумистарт и Умостарт. Те съдържат в голямата си част Фосфор - между 40 и 50%, и заменят напълно конвенционалната технология. Използват се в много ниски дози, прилагат се по време на сеитба, като помагат на растението да образува мощна коренова система, което впоследствие, с технологиите на хранене, се развива много добре и дава високи добиви. Поради прилагането на ниските дози технологията е изключително щадяща природната среда.

-На какво се дължи ефекта на новата технология?

Торовете се прилагат точно в реда - там, където сеялката пуска семената по време на сеитбата, а един апликатор, който е монтиран на трактора, пуска микрогранулите с тор и по този начин растението се храни на 100%. В същото време не се хранят плевелите, които се намират в междуредието на културите. Това улеснява впоследствие и борбата с плевелите, тъй като те са много по-малко, защото не са имали достатъчно хранителни вещества или фосфор, за да се развиват.

-Откога предлагате тези торове и какъв е интересът до момента?

Нашата фирма е първата, която предложи на пазара такива торове и разви технологията, и все още сме лидер. Започнахме преди 5 години. В момента имаме повече от 60% пазарен дял при тази технология. Много фермери проявяват интерес и разчитаме в бъдеще тези проценти да се увеличават.

-Как Суммит напредва в лансирането на нови технологии и на какво разчита, за да е конкурентна на пазара?

Суммит Агро е фирма, която всяка година предлага нови продукти и нови технологии, продукти в сферата на растителната защита, имаме широка гама от торове, както и от продукти за биологичното земеделие. От тази година разполагаме и с много голяма листа биостимулатори и биопестициди, производство на испанската фирма Футуреко, която беше закупена от фирмата майка преди една година. През 2018 година за първи път ще предложим част от тези продукти на българския пазар. Те се прилагат при много култури, но имат различно съдържание на извлек от водорасли, аминокиселини, витамини, фитохормони и в зависимост от културата и от стреса, в който е тя, различните продукти дават по-добри резултати.

-Кои ще са топ продуктите през стопанската 2018 г.?

За тази година сме подбрали 5 вида продукти, за различни видове стрес при културите, които се прилагат по различно време на вегетацията. В процес на регистрация са и голям брой биопестициди за контрол на болести и неприятели.

Автор: Валери Станев

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.