1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Русия изгражда нов зърнен терминал на Балтийско море

Русия изгражда нов зърнен терминал на Балтийско море

Основната цел на проекта е да намали руската зависимост от пристанищата в Балтийските държави

Специален терминал за зърнени култури ще бъде изграден в руско пристанище на брега на Балтийско море. През съоръжението ще се транспортира зърно към пазарите на Западна Европа.

Основната цел на проекта е да намали руската зависимост от пристанищата в Балтийските държави Литва, Латвия и Естония. Техните зърнени терминали имат общ капацитет от 4,5 милиона тона годишно, но за ползването им руските износители трябваше да плащат високи такси.

Новият терминал в пристанището на Уст-Луга трябва да бъде готов до 4 години. Товаренето ще се извършва на 5 кея, а силозите ще побират 300 хиляди тона зърно. Предварителните изчисления сочат, че ежегодно през терминала ще се изнасят близо 6 милиона тона зърнени култури. Планирано е и изграждането на отделен терминал за хранителни стоки с капацитет от 100 хиляди тона.

По думите на ръководителя на проекта, Константин Гончаров, строежът на новия зърнен терминал се налага, тъй като Русия всяка година увеличава износа си, но не разполага с достатъчно добра пристанищна инфраструктура. За настоящия сезон прогнозите са за експорт в размер на около 46 милиона тона, а в тази част на Русия досега няма нито един специализиран зърнен терминал.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.