четвъртък, 20 Юни 2019, 23:03
Агрофорум АгроКомпас Мобилна версия
29 Мар 2018 14:55 | Интервюта

Ръстът на потреблението и намаляването на суровините обуславят прехода към кръгова икономика

Антон Пейчев, старши експерт в Дирекция "Управление на отпадъците и опазване на почвите", МОСВ

Ръстът на потреблението и намаляването на суровините обуславят прехода към кръгова икономика
Антон Пейчев, старши експерт в Дирекция
Оцени статията
|

- Г-н Пейчев, какво е кръгова икономика?

Кръговата икономика е една съвременна визия  за това как производството и потреблението не трябва да завършват само с отпадъци и с изхвърляне на тези материали, които представляват отпадъците. Кръговата икономика е необходимостта тези отпадъци да бъдат събирани и управлявани по правилен начин, така че те да се върнат обратно в производствените цикли.

- Кое налага преминаването към такъв тип икономика?


Неминуемо от една страна това са първичните суровини, които са доста ограничени и неравномерно разпределени в световен мащаб, тяхното намаляване, разходите свързани с това. От друга страна  потреблението в световен мащаб води до много по-голямо образуване на отпадъци, което означава и повече разходи за тяхното управление.

- Какъв обем от отпадъци се генерира всяка година у нас? 

По отношение на битовите отпадъци - това, което генерират гражданите, през годините плавно намаляват. По последни данни за 2016-та година на глава от населението се образуват около 402 килограма битов отпадък.

- Кои са основните трудности по пътя към кръгова икономика?

Едни от основните трудности, които засягат България, но са установени и по отношение на политиките на европейско ниво, освен самото управление на отпадъците (разделно събиране, осигуряване на по-голямо количество суровина, която да влезе за преработване), друг сериозен проблем е и самото качество. Производителите нямат достатъчно доверие  в рециклираните суровини, че този рециклиран материал ще гарантира и ще доведе до абсолютно същото аналогично качество, което има и свежата суровина. Разбира се има и много други неща, свързани с навиците на потребителите, бързите обороти на заместване на продуктите през последните години. 

- Какви стъпки предприема Министерсвото на околната среда и водите за промяна на потребителските навици?

Стъпките са в посока стимулиране на гражданите и поставяне на възможността разделното събиране да носи по-голяма полза за тях. В това число и чисто икономическа от това те да изхвърлят разделно отпадъците си. В тази посока е променен и законът за местни данъци и такси, който ще изисква от догодина таксите за управление на отпадъци, които заплащат гражданите като собственици на имоти, да бъдат изчислявани по диференциран начин и да бъдат обвързани с това какво количество отпадъци генерират.

Aвтор: Светлозара Димитрова

Източник:
 • AGRO.BG
 •  
   
   

  ДОБАВИ КОМЕНТАР


  Последни интервюта

  всички

  Актуални статии

  всички
  agro
  agro
  eXTReMe Tracker