1. Начало
  2. Новини
  3. Празници и обичаи
  4. СЕВЛИЕВО ВЪЗРАЖДА БЪЛГАРСКИТЕ ТРАДИЦИИ С ПЕТИЯ НАЦИОНАЛЕН ФЕСТИВАЛ „СЕМЕ БЪЛГАРСКО“

СЕВЛИЕВО ВЪЗРАЖДА БЪЛГАРСКИТЕ ТРАДИЦИИ С ПЕТИЯ НАЦИОНАЛЕН ФЕСТИВАЛ „СЕМЕ БЪЛГАРСКО“

Петият национален фестивал „Семе българско“ ще се проведе на 12 и 13 май в парк „Казармите“ в град Севлиево

Фестивалът се утвърди  като един от форумите в България, обявил се в защита на всичко българско и родно.  Петото му издание ще събере повече от 100 изложители на български храни, напитки, семена и цветя, както и творци на приложните изкуства, свързани с българския дух и традиции. Своята дейност ще представят някои от институтите към Селскостопанската академия, които ще гостуват през първия ден на фестивала. Нова инициатива на събитието е демонстрацията на изчезващи български занаяти на 12 май. Магията на българския фолклор ще бъде неизменна част от посланието на фестивала като нещо, с което сме изконно свързани дълбоко в себе си и препредаваме на поколенията. Ще има не само надигравания и “Хоро за хората“, а и нестинарски танци, които късно вечерта в съботния ден ще напомнят за мистичните познания на българите.

Много са предвидените инициативи, които ще върнат всеки присъстващ към корените му, обещават инициаторите от рекламна агенция „Елмазови“ и съорганизаторът Община Севлиево.

Програмата засега запазват в тайна, но загатват, че на сцената в парк „Казармите“ ще се качат танцьорите от ансамбъл „Чинарите“ и славеят на Родопите Николай Славеев, както и много други фолклорни певчески и танцови формации от Северна България.
Тази година партньор на фестивала е “Идеал Стандарт-Видима”, затова не случайно през втория фестивален ден фирмата ще представи кът на занаятите на свои служители, които ще споделят уменията си с творби и изделия, сътворени от самите тях.

Децата на Севлиево с ръце и сърце и тази година ще творят, но темата ще е „Хлябът наш насъщни“, за да бъдат техните произведения предложени на благотворителния базар „Шанс за бебе“ – една съвместна инициатива с Фондация „Искам бебе”. Средствата от базара се предоставят на двойка с репродуктивни проблеми от гр. Севлиево, за да продължи животът.

Националният фестивал „Семе българско“ не е само повод да се съберат хиляди хора, за да посетят изложението и да се включат в демонстрациите и дегустациите, а и да подкрепят живота. Вече има едно родено бебе в резултат на вярата, че заедно е възможно да се дарява надежда за живот. И ако миналата година  участниците и посетителите изтъкаха обща трибагрена черга, то тази година с общи усилия в парк „Казармите“ ще изгрее слънцето на надеждата. Защо и как ще научите следващия път, защото приказката Фестивал „Семе Българско“ продължава.

Споделете, елате, подкрепете!
От кълна до върха - все българско!

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.