1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Румен Порожанов: Инвестициите в биоикономиката ще засилят конкурентоспособността в селското стопанство

Румен Порожанов: Инвестициите в биоикономиката ще засилят конкурентоспособността в селското стопанство

Беше представен новият финансов продукт на Европейската инвестиционна банка

Министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов участва в представянето на нов финансов продукт на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ).

Президентът на ЕИБ Вернер Хойер в присъствието на комисаря по земеделие и развитието на селските райони Фил Хоган представи нова програма на банката за отпускане на заеми, съсредоточена върху инвестициите в областта на биоикономиката в ЕС.

Министър Порожанов в качеството си на Председател на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство приветства  стартирането на нова програма и подчерта, че инвестициите ще допринесат за засилване на конкурентоспособността на европейските компании, работещи в областта на биоикономиката /селското стопанство. По думите му подобни мерки  ще укрепят дългосрочната им способност да инвестират в иновации и следователно да развиват и предлагат продукти и услуги с по-висока добавена стойност.

Инициативата има за цел чрез отпускането на финансиране от 400 млн. евро от ЕИБ, да бъдат мобилизирани над 1 млрд. евро частни инвестиции в селскостопанския сектор. Операцията ще се гарантира от бюджета на ЕС в рамките на Европейския фонд за стратегически инвестиции (ЕФСИ), като ще бъде предоставено на широк спектър от частни кооперативи и корпорации в ЕС в различни подотрасли, свързани с биоикономиката.

Новата програма има за цел да се справи с пазарните слабости и неуспехите, които ограничават наличието на адекватно финансиране в Европа за повечето от предприятията, които работят във веригите на добавена стойност на биоикономиката, както и да се насърчава развитието на селските райони. Технологичните рискове, свързани с по-иновативните сегменти, като биоразнообразието и иновативните съставки на храните и фуражите, затрудняват силно достъпа до финансиране.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.