1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Невена Стефанова, ФАО: Технологиите не са ефективни, без политически стратегии

Невена Стефанова, ФАО: Технологиите не са ефективни, без политически стратегии

Оперативните групи в ЕС вече са 3200, в България още не е тръгнала мярка 16,1

Дигитализацията и високите технологии сами по себе си не могат да имат пълния ефект, ако няма политически стратегии за тяхното въвеждане. Това коментира Невена Стефанова от ФАО - организацията на ООН за прехрана и земеделие, която е експерт по иновации в земеделието пред agro.bg това стана по време на втория ден от форума на високо равнище „2gether 4 strong digital Agriculture”, който се провежда в хотел Новотел в столицата.  Основен домакин е Институт за агростратегии и иновации съвместно с ФАО и е в рамките на Българското председателство на ЕС. Според Невена Стефанова, за да има успех дигитализацията и да са достъпни продуктите на високите технологии за всички нива на бизнеса, трябва да има национални стратегии в тази посока.

Тя даде пример с България, която е една от водещите в света по покритие с широколентов интернет. В същото време, се нарежда някъде в средата на класациите по неговата употреба. Причината, обясни, Стефанова е, че колкото и да е силен и добър нета в страната, той се ползва основно в големите градски центрове на България, и почти не в малките населени места.

Дигитализацията срещу глада

Изправени сме пред драматични климатични проблеми. Очаква се 122 млн. души да станат много по-бедни, а около 2 млрд. Ще имат нужда от храна. В същото време статистиката отчита застаряване на фермерите, като средната възраст на зeмеделските стопани е около 59 години. Единственият начин да се справим с тези предизвикателства са дигиталните технологии, както и политики, които да ги прилагат. Това заяви Невена Стефанова в презентацията си по време на форума.

Според Лус Маи от DG AGRI целта на ЕК е да има общ цифров пазар.  Той допълни, че на европейско ниво има програми, които финансират дигитализацията. Една от тях е хоризонт 2020 и Програма за развитие на селските райони. В ПРСР това са мерките за иновации и сътрудничество, които са свързани и със създаването на Оперативни групи. На територията на ЕС вече има 3200 действащи ОГ. В България мярката 16,1, която ги финансира все още не е тръгнала.

Автор: Светлана Трифоновска

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.