1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Фуражната индустрия у нас – във възход

Фуражната индустрия у нас – във възход

Край Варна се проведе научно-практическа конференция, посветена на фуражите

Промените в националното законодателство и европейските изисквания при производството на фуражи бяха част от акцентите на провелата се в х-л „Адмирал“ в Златни пясъци международна конференция „Фуражният бизнес – настояще и бъдеще“. Организатор на събитието е Съюзът на производителите на комбинирани фуражи съвместно с Американския департамент по земеделие.

Фирми от Америка и Европа си дадоха среща на 28-та научно-практическа конференция. „Считаме, че в момента в България фуражната индустрия е във възход. Има много нови инвестиции, предприятията се разширяват, има работни места, качеството се подобрява и това привлича вниманието на международния бизнес. Затова сме щастливи да бъдем съорганизатори на тази международна конференция“, заяви Мила Бошнакова, представител на Американския департамент по земеделие.

„Радваме се, че тук присъстват едни от най-уважаваните американски фирми в света с техните представители за страната. За нас е истинско удоволствие да допринесем за партньорските взаимоотношения между американската и българската фуражни индустрии“. По думите на г-жа Бошнакова има засилване на тези взаимоотношения, у нас се търсят добри и качествени съставки и американският бизнес може да даде качество и количество, което търси българският фуражен бизнес.

Международната конференция беше открита от Атанас Божков, председател на Съюза на производителите на комбинирани фуражи. Правилата във фуражния сектор са абсолютно хармонизирани на ниво Европейски съюз. Както регистрацията и одобрението на предприятията, така и търговията с фуражи е обхванато от европейските регламенти. От февруари 2018 г. Законът за фуражите у нас е променен.

Причините за това коментира в презентацията си г-жа Пенка Манева-Кънева, нач.отдел „Контрол на фуражите“ в БАБХ.
„В ЕС беше приет регламент, с който се изисква предприятията, които детоксикират определени фуражи, да бъдат предварително одобрени от компетентния орган на съответната държава-членка“, разясни г-жа Кънева. „Методите за обезвреждане на замърсените фуражи трябва да бъдат одобрени от европейския орган за безопасност на храните. Налагането на тези правила и процедурата изиска да започне измемението на закона за фуражите. Въведени са и административно-наказателни мерки“.

В закона е включена забраната за употреба на фуражи от преработени животински протеини при изхранване на животните. В европейското законодателство е разрешено отглеждането на шест вида насекоми за производство на брашно от тях, което е предназначено само за фуражи за риба. „До юли 2017 г. брашното от насекоми е било разрешено за употреба в храни за домашни любимци. Ако в предприятието се произвеждат и други фуражи, то технологичната линия за брашно от насекоми трябва да е отделена и да не се допуска смесване или замърсяване на фуражите“, допълни още г-жа Кънева.

По време на семинара край Врана бяха разгледани възможностите за използване на соя и сорго за приготвяне на фуражи за птици, прасета и  говеда.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.