1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. С близо 50 процента е нараснало производството на биомляко във Франция

С близо 50 процента е нараснало производството на биомляко във Франция

До края на 2019 година агроведомството прогнозира ръст от две трети

С близо 50 процента е нараснало производството на биомляко във Франция за първите три месеца на годината в сравнение със същия период на 2017-та. Това показва статистиката на земеделското министерство. Причините са две: повече производители и по-големи доставки от всяка ферма.

До края на 2019 година агроведомството прогнозира ръст от две трети, като изкупните цени в момента се движат около 50 цента на килограм. Най-високата цена досега беше регистрирана в средата на миналата година – 52 цента на килограм.

Още през 2017-та доставките на биомляко във Франция се увеличиха с 13 процента до 644 милиона килограма, което беше нов рекорд. За периода от 2013-та до 2017-та производството нарасна с една четвърт.

Делът на биомлякото от общото млекопроизводство през миналата година достигна малко над 2 процента и половина, а в началото на 2018-та вече надскочи 3 на сто. За сравнение: В Германия този дял е около 3 процента, като във Федералната Република производството на биомляко е с около една трета по-голямо, отколкото във Франция.

Експертите в Париж изчисляват, че ако сегашният ръст от 50 процента се запази, до края на годината френските биопроизводители ще доставят над 900 милиона килограма в мандрите. През февруари в страната са действали повече от 2800 биокравеферми, като за една година броят им се е увеличил с 650 или 30 процента. Средните доставки през втория месец от годината са били в размер на 22 хиляди килограма.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.