1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Светлана Боянова учреди четвъртия в ЕС агро дигитален хъб

Светлана Боянова учреди четвъртия в ЕС агро дигитален хъб

На уникалния форум за дигитализацията в земеделието присъства лично шефът на Копа и Коджека Пека Песонен и еврокомисар Мария Габриел

Светлана Боянова, председател на Института за агростратегии и иновации обяви създаването на четвъртия в Европейския съюз земеделски дигитален хъб и първи в България. Той се казва аgrohub.bg и е изцяло частен, инициатива на Института за агростратегии и иновации. Боянова съобщи горещата новина на финала на форума на високо равнище „2gether 4 strong digital Agriculture”- „Заедно за силно цифрово земеделие”. Събитието продължи три дни и събра представители на агробизнес, науката, НПО от Западните Балкани. Сред участниците бяха и Пека Песонен, председател на най- могъщата земеделска организация Копа и Коджека, министърът на земеделието на Франция, представители на Европейската комисия. Еврокомисар Мария Габриел лично дойде на уникалното за Балканите събитие. От българска страна форумът беше почетен на най-високо ниво в лицето на министъра на Българското председателство на ЕС Лиляна Павлова, вицепремиерът Томислав Дончев и министъра на земеделието и храните Румен Порожанов. Форумът е на високо равнище и е част от проявите на Българското председателство на ЕС. Домакини са Институтът за агростратегии и иновации съвместно с ФАО – организация за прехрана и земеделие към ООН.

Светлана Боянова обяви създаването на дигиталния хъб за земеделие, след като еврокомисар Мария Габриел разказа, че ЕК е финансирала създаването на дигитални хъбове в 13 страни на ЕС. Но само в три от тях има земеделски. В България средства към програмата на ЕК са получили три компании, но те основно са в сферата на IT сектора. Комисар Габриел обясни, че целта на хъбовете е да бъдат центрове, в които се срещат НПО, наука, държавни институции, консултанти и др., така че да са в помощ във всяко едно отношение на бизнеса. Дигиталният земеделски хъб или център има за цел да подпомага фермерите във всички тези посоки. Очаква се към центъра да се включат представители от различните страни на Западните Балкани, фермери, банкови и финансови институции, подразделения на ССА, НССЗ и др.

Според доц. Божин Божинов от Аграрния университет в Пловдив лидери в иновациите ще са средните фермери, които обработват земя от 2 хил. до 15 хил. дка. Те са тези, които са решени да рискуват, в името на новото. Божинов допълни, че именно те ще са пример за малките стопани. И когато в използването на дигиталните иновации се включат повече хора, тяхната цена ще намалее и ще стане достъпна и за най-малките. Божинов припомни, че освен стратегии, са необходими действия.

Автор: Светлана Трифоновска 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.