1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Румен Порожанов: Мярката за оперативните групи ще стартира наесен

Румен Порожанов: Мярката за оперативните групи ще стартира наесен

Тя е тясно свързана с иновациите

Мярката 16.1 към ПРСР за създаване на оперативни групи ще стартира през септември месец. Така отговори на журналистически въпрос министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов по време на форума на високо равнище „2gether 4 strong digital Agriculture”- „Заедно за силно цифрово земеделие” в НДК. Мярка 16.1 е тясно свързана с иновациите и се очакваше да стартира през май тази година.

В ЕС тези мерки към ПРСР на съответните страни вече набират скорост и според последни данни има създадени вече 3200 ОГ в ЕС. Испания се очаква да създаде 850 такива.

Румен Порожанов заяви, че наистина страната ни изостава. Той обеща, че след като България приключи ангажимента с Председателството на ЕС ще инициира написването на стратегия за иновации в земеделието, както и обезпечаването и със средства, така че документът да не остане само на хартия.

Форумът продължи три дни и събра представители на агробизнес, науката, НПО от Западните Балкани. Сред участниците бяха и Пека Песонен, председател на най- могъщата земеделска организация Копа и Коджека, министъра на земеделието на Франция, представители на Европейската комисия. Еврокомисар Мария Габриел лично дойде на уникалното за Балканите събитие. От българска страна форумът беше почетен на най-високо ниво в лицето на министъра на Българското председателство на ЕС Лиляна Павлова, вицепремиерът Томислав Дончев. Форумът е част от проявите на Българското председателство на ЕС и е организиран от Института за агростратегии и иновации с председател Светлана Боянова съвместно с ФАО - организация за прехрана и земеделие към ООН.

Автор: Светлана Трифоновска

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.