1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Лозана Василева: България е в топ 10 на държавите, които отделят най-голямо финансово подпомагане за стартиране на бизнес на млади производители

Лозана Василева: България е в топ 10 на държавите, които отделят най-голямо финансово подпомагане за стартиране на бизнес на млади производители

Първият национален форум на младите фермери под наслов „Предай нататък“ се проведе в Пловдив

„България е в топ 10 на държавите, които отделят най-голямо финансово подпомагане за стартиране на бизнес на млади производители чрез Програмата за развитие на селските райони“. Това каза заместник-министърът на земеделието, храните и горите д-р Лозана Василева при откриването на Първия национален форум на младите фермери под наслов „Предай нататък“, който се проведе в Пловдив. Тя припомни, че към настоящия момент има отворена процедура за прием на проектни предложения по подмярката, насочена към младите земеделски стопани. Процедурата е отворена до 14 юни 2018 г. като очакванията ни са отново тази мярка да предизвика невероятен интерес, както е било винаги.

„На фона на общото повишаване на средната възраст на земеделските производители в целия ЕС, в България има тенденция на "подмладяване". В периода между 2007 и 2013 г. е регистрирано увеличение на фермерите до 44 години като за седем години техният дял се е увеличил с около 7%“, посочи д-р Василева.

Заместник-министърът подчерта, че младите хора имат ключова роля за развитието на селското стопанство и привличането им в сектор „Земеделие“ е един от на-важните приоритети за земеделието в ЕС. Поради тази причина, България, като председател на Съвета на ЕС ще изведе темата, като я постави сред водещите на неформалната среща на земеделските министри в София в началото на юни.

„За младите е от особено значение развитието на прецизно и иновативно земеделие, достъпът до земя и ресурси. Необходимо е да има повече информационни кампании и събития като това,  на които Вие да влезете в естествената си роля на иновативни предприемачи, които да могат да споделят опит и идеи и да предадат нататък наученото към момента“, каза още заместник-министърът.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.