1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Подробни резултати от третото проучване за двойния стандарт при храните

Подробни резултати от третото проучване за двойния стандарт при храните

53 двойки аналогични продукти, взети от европейския и българския пазар са били анализирани

Приключи изпълнението на третия етап от проучването за наличие на феномена "двоен стандарт" при предлаганите храни на българския и европейския пазар, извършено от Българската агенция по безопасността на храните (БАБХ), съвместно с Министерство на икономиката и Национален център за опазване на общественото здраве и анализи. БАБХ предоставя обобщен анализ на извършените сравнения на информацията от етикетите и резултатите от сензорните и физикохимичните изпитвания на продуктите.

За извършване на проучването за феномена  „двоен стандарт” при храните в Република България бяха събрани 53 двойки аналогични продукти, взети от европейския (Германия, Австрия, Италия и Чехия) и българския пазар.

Анализираните храни са от следните групи:

Група храни

брой

1

Месни продукти

4

2

Млечни и имитиращи продукти

4

3

Млечни десерти и сметани

3

4

Консервирани храни

4

5

Кремове и сметани

3

6

Детски храни

7

7

Тестени и сладкарски изделия

9

8

Безалкохолни и енергийни напитки

3

9

Разтворими напитки

4

10

Шоколадови и захарни изделия

7

11

Чипс и зърнени закуски

5

Чрез външно сравняване и анализ на етикетите са оценени всички аналози.  При 40 от тях информацията от етикетите е идентична, а при 13 са констатирани различия в представената информация по отношение на състав и/или хранителна стойност и външен вид.

Извършени са сравнителни изпитвания в акредитирани лаборатории по различни показатели:

  1. органолептични показатели (сензорен анализ) – 28 двойки, като 5 двойки показват различия;
  2. физикохимични изпитвания –  22 двойки, като 1 двойка показва различие;
  3. анализ на съдържанието на различни специфични съставки:
    • какао в шоколадови храни – 2 двойки, като 1 двойка показва различие;
    • немлечни мазнини – 1 двойка, не се констатирани отклонения.    

ОПИСАНИЕ НА КОНСТАТИРАНИТЕ РАЗЛИЧИЯ:

  1. При суха смес за палачинки са използвани различни съставки.
  • В продукта от България има глюкозен сироп, яйчен прах,  сгъстител гума гуар (Е412), а в този от ЕС няма.
  • В продукта от ЕС има сухо обезмаслено мляко, брашно от лупина и набухватели (натриев хидрогенкарбонат и пирофосфати), а в този от България  няма.

Има различие във вида и качеството на опаковките на двата аналога. Опаковката на продукта от БГ е щампован, затворен влагоустойчив хартиен плик със сместа, а тази на продукта от ЕС е под формата на луксозно щампована картонена кутия, в която е поставен затворен плик от влагоустойчива хартия със сместа. 

  1. При разтворим зеленчуков бульон има различия в описанието на съставките и значителна разлика в хранителната информация, вкл. енергийната стойност при двата продукта.
  • в продукта от България количеството на изсушените зеленчуци е 5,7%, но състава му е само от морков, лук и целина, а в този от ЕС сухите зеленчуци са 3,5% но състава е по-разнообразен – освен морков, лук и целина в бульона има спанак и домат;
  • в продукта от България има хидролизиран растителен протеин, а в този от ЕС такава съставка не е посочена;
  • в продукта от България има къри, а в този от ЕС черен пипер;
  • количеството на малтодекстрин, царевично нишесте и палмовата мазнина е различно, съгласно информацията на етикета;
  • в 100 g от продукта от България е вложена 10,1 g повече сол в сравнение с аналога от ЕС. Това различие се откроява при различията в хранителната информация на двата аналога.
  1. При сирене тип „моцарела“ се установява разлика в цвета и вкуса на продуктите. В българския аналог има наличие на шупли в разрезната повърхност и наличие на утайка в саламурата, които липсват при европейския. На етикета на българския аналог е обявено нетно количество 220,0 g и отцедено количество 125 g. След претеглянето му се установява нетно количество 209,6 g и отцедено количество 99,4 g.
  1. При млечен шоколад се установяват различия в енергийната стойност, описанието на съставките, маслеността и съдържанието на какао.
  • в българския аналог не е вложено масло, а в европейския аналог има вложено масло,  съгласно обявените съставки на етикета;
  • на българския аналог маслеността е 27,53 %, а на европейския – 32,20 %.
  • в българския аналог съдържанието на какао е 32,70 %, а в европейския – 37,63 %.
  1. При пудинг на прах с вкус на шоколад има различия в енергийната стойност и описанието на съставките при двата продукта:
  • в продукта от България не е посочен процента на нискомасленото какао на прах, докато в този от ЕС е обявено наличие на 14% от тази съставка;
  • в състава на продукта от България има ароматизант етилванилин, докато в този от ЕС няма. 
  1. При пудинг-десерт с вкус на ванилия има различия в енергийната стойност и описанието на съставките при двата продукта.
  • в продукта от България има суроватка на прах, а в този от ЕС има млечен протеин;
  • в продукта от България има глюкозо-фруктозен сироп, а на този от ЕС е посочено само фруктозен сироп;
  • в категорията “сгъстители” в продукта от България има карагенан, гума гуар и желатин, а в този от ЕС само карагенан и желатин;
  • в продукта от България има пшенично нишесте, емулгатор и стабилизатор, а в този от ЕС няма;
  1. В безалкохолна напитка с вкус на портокал има разлики в състава, степента на газираност и енергийната стойност при двата продукта.
  • в българския аналог е обявено съдържание на портокалов сок 5 % и енергийна стойност 178 kJ/ 42 кcal;
  •  в европейския аналог е обявено съдържание на портокалов сок 5,3 %, и енергийната стойност 187 kJ/ 44 кcal.

Във връзка с широкото разпространение на продукта в цяла Европа бе направено допълнително сравнение на информацията на етикетите на безалкохолната напитка и резултатите са следните:

 

Италия

Испания

Белгия

Германия

Австрия

Унгария

България

Плодово съдържание

12%

8%

6%

Не е посочено

5,3%

5%

5%

Вид на добавения подсладител

захар

глюкозо-фруктозен сироп

захар

захар

захар

фруктозо-глюкозен сироп

фруктозо-глюкозен сироп

На 100 ml

 

Енергийна стойност в kJ/cal

205 / 48

145 / 34

203 / 48

160 /38

178 / 42

187 / 44

187 / 44

Въглехидрати / g

11,8

8,5

11,7

9,2

10,3

10,8

10,8

от които захари

11,8

8,5

11,7

9,1

10,3

10,8

10,8

  1. При адаптирано мляко на прах за малки деца  има различия в енергийната стойност и описанието на съставките при двата продукта, в съответствие с правилата за етикетиране, където количеството на съставките се изброява в низходящ ред.
  • в продукта от България на първо място, като съставка в най- голямо количество, са поставени растителни мазнини (палмово масло, слънчогледово олио и рапично олио) и след това обезмасленото мляко на прах, деминерализирана сурватка на прах, лактоза, галакто олигозахариди (млечни), малтодектрин, концентриран суроватъчен протеин (млечен), фрукто олигозахариди, трикалциев фосфат, рибено масло и др. В продукта от България не се съдържа млечна суроватка на прах и дикалиев хидрогенфосфат.
  •  в продуктът от ЕС обезмасленото мляко на прах е поставено като съставка в най-голямо количество, последвано от млечна суроватка на прах, концентриран деминарализиран суроватъчен протеин, малтодекстрин, галакто-олигозахариди от мляко (на прах) 12%, палмово масло, слънчогледово олио, рапично олио с ниско съдържание на ерукова киселина, дикалиев хидрогенфосфат, трикалциев фосфат, фруктоолигозахариди 0,84 % , рибено масло и други.
  • има и различия в количеството на някои макроелементи. Информацията от етикетите показва, че: 
  • количеството на Ca в продукта от  ЕС е 120 mg/100 ml а в продукта от България е 91  mg/100 ml
  • количеството на K в продукта от  ЕС е 150 mg/100 ml а в продукта от България е 70  mg/100 ml
  • количеството на P в продукта от  ЕС е 96 mg/100 ml а в продукта от България е 50  mg/100 ml

Резултатите от лабораторните анализи потвърждават информацията за разликите в съдържанието на макроелементите.

  1. При безалкохолна газирана напитка има разлика в степента на газираност  и във вкуса като европейският аналог е по-силно газиран и по-сладък.
  1. При млечен какаов крем за мазане на лицевата част на етикета на европейския аналог има допълнителен знак „+ калций“, но към наименованието на продукта на другата част от етикета този текст липсва.

     Продуктите имат различен състав и енергийна стойност:

  • в продукта от България има суроватка на прах и обезмаслено мляко на прах 5,7 %, а в този от ЕС има 7 % пълномаслено сухо мляко;
  • в продукта от България съдържанието на какао на прах е 2,8 %, а в този от ЕС 3 %.  
  1. При бързо замразени багети се установяват различия в състава, нетното количество и енергийната стойност, като при българския аналог енергийните стойности са по-ниски.  Резултатите от тегловното сравнение на съставките показаха, че в българския аналог са вложени 41 % по – малко колбас и 50 % по-малко твърдо сирене, а 175 % по-вече чушки и  14,9 % по-вече доматено пюре и хляб.
  1. При друг вид сирене тип „моцарела“ се установява несъответствие между обявеното на етикета отцедено тегло 250 g и измереното отцедено тегло на двата аналога, като пробите взети от българския пазар са с по-големи отклоненията. Измерването е извършено на две опаковки от всеки аналог както следва:
  • при българския аналог са измерени количества 209,4 g и 212,8 g.
  • при аналога от ЕС са измерени количества 225,8 g и 234,6 g.
  1. В подложените на сензорен анализ случайни образци се установява разлика в броя на целите лешници. В българския аналог от изпитаните продукти се съдържат 6 бр. по-малко лешници.

Анализът на констатираните различия в „българските” продукти и техни европейски аналози показва, че има налични доказателства за разминаване в състава и качеството на някои продукти, предлагани на българския и европейския пазар.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.