петък, 21 Септемрви 2018, 01:07
Агрофорум Агромаркет АгроКомпас Мобилна версия
26 Апр 2018 16:55 | Новини

Дневник за събитията във фермата

Асоциацията за развъждане на месодайни породи говеда в България систематизира данните от фермата

Дневник за събитията във фермата
Оцени статията
Брой гласове: 2 Рейтинг: 5
|

Джобният дневник на фермера събира данните на животните в книжно издание. Асоциацията проведе общото си годишно събрание ден преди старта на Националното изложение по животновъдство в Сливен и представи пред своите членове печатното издание.
По примера на най-модерната развъдна структура в ЕВРОПА ICBF.com в Ирландия, АРМПГБ предоставя компактен дневник в джобен формат на членовете си. Целта е максимално улеснение при събиране и систематизиране на данните във фермата. Вътре се вписват отелванията, информация за телетата и кравите, стоков бик, претегляне, заплождане, дни на паша, естествено покриване на бикове, изкуствени торове, използване на концентрирани фуражи, торене и ветеринарни препарати. Дневникът помага да се остойностят разходите във фермата, разказа преди животновъдите Андрей Чалъков – изпълнителен директор на АРМПГБ. Предоставени са и общоприетите двуцифрени кодове за различните породи животни и основните заболявания. Така събрани данните, помагат да се установи себестойността на продукцията в различни условия и улесняват търговската дейност. Събраните данни са изключително полезни за развъдната дейност и селекцията, коментира Стоян Чуканов, председател на АРМПГБ. img_0102_300

По време на събранието говедовъдите обсъдиха основните проблеми в бранша – сред които липсата на ясна дефиниция за месодайно животновъдство у нас и негативното влияние на сивия сектор. Според тях от изключително значение е кланиците да бъдат задължени на окачествяват и класифицират кланичните трупове. Търсенето на висококачествено говеждо месо у нас и в света расте, но според стопаните изкупните цени все още са твърде ниски. Обсъди се и създаването на стандарт за качество в говеждото и телешкото месо, който да гарантира качеството и произхода на месото.

img_0117_300На щанда на АРМПГБ от 27 до 29 април в с. Мечкарево ще бъдат показани елитни животни от породите Абърдийн Ангус, Херефорд и Гаскон, отгледани в стопанствата на членовето и разпределени в следните категории:
“Грюнберг Годеч” ЕООД ще участва с говеда от породата Абърдийн Ангус. В категория млади разплодни бици ще имате възможност да видите BREZE EXTRA T148  – син на HW FIDEL P462, а в категория юници -BREZE EVELON T669, дъщеря на HW FIDEL P462 –  животни, с безупречно ирландско потекло.
Елитна ирландска генетика ще представи и “Юмента Инвестмънт” ООД. Ще видите синове на DUNLEVER ENDA P721, HF REBEL 53Y, LAKESHORE LORD JASPER P179 – всички в  категория млади разплодни бици.  Фермата ще покаже и крава с бозаещо теле, които също са с ирландско потекло.
Стопанството на ЗП Бейджан Халитов ще вземе участие в две категории – бик над 3 години и крава с теле, животните са от породата Херефорд.
Елитни млади бичета от породата Гаскон, с френско потекло, ще представят стопанствата на ЗП Стоян Чуканов и “Карлос А” ООД.

Агро ТВ е медиен партньор на АРМПГБ и отразява Националното изложение по животновъдство в Сливен 2018 г.

Източник:
 • AGRO.BG
 •  
   
   

  ДОБАВИ КОМЕНТАР


  Последни интервюта

  всички

  Актуални статии

  всички
  agro
  agro
  eXTReMe Tracker