1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Световната реколта от рапица ще достигне нов рекорд през новия стопански сезон

Световната реколта от рапица ще достигне нов рекорд през новия стопански сезон

Най-големият производител на рапица в Европейския съюз остава Франция

Световната реколта от рапица ще достигне нов рекорд през новия стопански сезон. Прогнозата на Международния съвет по зърното е за малко над 75 милиона тона. Увеличението спрямо миналия сезон е с около 700 хиляди тона.

Ръстът се дължи основно на повишеното производство на рапица в страните от северното полукълбо, смятат експертите. Така в Канада ще се съберат рекордните 21,7 милиона тона, близо 2 процента повече, отколкото през миналата година. Очаква се канадските фермери да разширят площите си, най-вече заради изгодните изкупни цени на маслодайната култура.

В Украйна реколтата ще бъде с половин милион тона по-голяма и ще достигне близо 3 милиона тона, най-голямото количество от 2008 година насам. Причина за ръста са както увеличените площи, така и благоприятните климатични условия.

Най-големият производител на рапица в Европейския съюз остава Франция с  над 5,3 милиона тона. Германия се подрежда на второ място с 4,7 милиона тона. Въпреки голямото собствено производство, Общността ще трябва да внесе близо 4 милиона тона, като трите основни доставчици са Канада, Австралия и Украйна.

Освен рекордно производство, от Международния съвет по зърното очакват и рекордно потребление през новия стопански сезон. Вследствие на нарасналото търсене на растителни масла и протеинови фуражи, потреблението ще се увеличи с 1,7 милиона тона.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.