1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Близо година след скандала с веществото фипронил в яйцата в Германия все още има следи

Близо година след скандала с веществото фипронил в яйцата в Германия все още има следи

Властите са взели над 2 хиляди проби

Близо година след скандала с веществото фипронил, използвано за почистване на птицеферми в няколко западноевропейски страни, в яйцата в Германия все още има следи. Това става ясно от съобщение на Федералната служба за защита на потребителите и сигурност на храните.

При взетите проби от яйца и птиче месо са открити следи от веществото, но те са били под максималните разрешени дози, се казва в съобщението. В рамките на специалната програма на Европейския съюз за разследване на скандала властите са взели над 2 хиляди проби, от които в 8 процента са доказани следи от фипронил. В нито една от тези проби съдържанието на фипронил не е било рисково за здравето на потребителите.

От тези над 2 хиляди проби близо 1500 са яйца, взети от птицеферми в цяла Германия. От тях 107 са показали наличието на веществото, а в 57 яйца съдържанието е било над 0,005 милиграма на килограм, но все пак под опасните 0,72 милиграма на килограм.

Изследвани са и проби птиче месо, взето от пилета и кокошки. От 161 проби месо от пилета само в 4 има следи от фипронил, а при кокошките – в 21 от 90 проби.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.