1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. До дни ще бъдат обявени актуализираните цени за напояване на селскостопански култури

До дни ще бъдат обявени актуализираните цени за напояване на селскостопански култури

Средствата за напояване са значително перо в бюджета на производителите

До няколко дни ще бъдат обявени актуализираните цени за напояване на селскостопански култури през сезон 2018-ет. Малинопроизводителите се надяват на поносима тарифа, която да не утежни работата им. В този сектор сезонът е най-дълъг – от април до края на септември. Поливките са между 15 и 20 броя. 

Стопаните търпят загуби заради липсата на подаване на вода от "Напоителни системи". Обикновено сезонът на поливките започва в средата на април, коментираха от браншовата асоциация. Фермерите все още не знаят колко ще им струва напояването. В бранша дори има слухове, че цената на водата няма да е тази, която са договорили за сектора. Производителите на малини настояват за прозрачност в ценообразуването по региони.

Средствата за напояване са значително перо в бюджета на производителите. От бранша предлагат малините и ягодите да влязат в приоритетния сектор за напояване, подобно на ориза, тъй като консумирането на вода е най-голямо и с най-дълъг период. Беритбата на ягодоплодните продължава между 90 и 100 дни. Периодът на полето е повече от 6 месеца на година. Найден Петров от Попово отглежда ягоди и малини от 2000 година на площ от 500 декара.

Автор: Мирела Спасова

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.