1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Хиляди посетиха юбилейния 15-ти Фестивал на зелениката 2018

Хиляди посетиха юбилейния 15-ти Фестивал на зелениката 2018

Старт на фестивала даде инж. Мишо Жеков, директор на ДПП Странджа

Хиляди природолюбители събра през почивните дни Фестивалът на зелениката, който организира традиционно ДПП „Странджа” към Изпълнителната агенция по горите. По време на юбилейното издание на единствения в страната фестивал посветен на уникалната Странджанска зеленика  стотици потънаха и вървяха из дебрите на девствените гори на Странджа. На туристите бяха предложени 5 пешеходни маршрута с различна дължина в района на гр. Малко Търново. Два от маршрутите бяха с осигурен транспорт като единият показваше цъфнали храсти със зеленика, а другият извеждаше туристите през светилищено на Мишкова нива до връх Голямото градище, най-високата точна в българска Странджа.

Фестивалът, който се проведе в м. „Водиците” до гр. Малко Търново беше открит с изпълнения на химна на Странджа „Ясен месец” и „Хубава си, моя горо”. 

Старт на фестивала даде инж. Мишо Жеков, директор на ДПП Странджа,  който награди четирима директори на горски стопанства за приноса им към опазването на защитената територия. Плакети получиха инж. Илия Янгьозов – директор на ДГС Малко Търново, инж. Атанас Спасов – директор на ДГС Звездец, инж. Горо Горов – директор на ДГС Ново Паничарево и инж. Ганчо Костадинов – директор на ДЛС Граматиково. 

По време на Фестивала на зелениката беше представена новоизлязлата книга на Димитър Тонин посветена на 1001 светилища в Странджа планина. 

Странджанската зеленика е символ на ПП „Странджа”. Това уникално растение е било разпространено по времето на топлия и влажен терциерен климат на север дори до Скандинавския полуостров - в днешна Швеция, а понастоящем в границите на континента зелениката се среща – единствено в Странджа.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.