1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Нов рекорд при световната търговия с говеждо месо прогнозира американското земеделско министерство за тази година

Нов рекорд при световната търговия с говеждо месо прогнозира американското земеделско министерство за тази година

Китай е страната, която играе все по-важна роля като купувач на говеждо месо

Нов рекорд при световната търговия с говеждо месо прогнозира американското земеделско министерство за тази година. Обемът ще се увеличи с 5 процента до 10 милиона и 500 хиляди тона, смятат експертите.

За първи път от 2012 година насам увеличение на международната търговия ще има при всички видове месо. При свинското и птичето ръстът е по-скромен и ще бъде в рамките на 1-2 процента. Причина за по-голямото увеличение при говеждото месо е най-вече нарасналото предлагане, благодарение на по-голямото производство във водещите в сектора региони – Съединените щати, Южна Америка и Австралия. В същото време расте и търсенето, особено в Азия и арабските държави, където местното производство е недостатъчно. Международната търговия се улеснява и от сравнително по-ниските сега цени на говеждото, както и от различни търговски споразумения, позволяващи безмитен внос.

Китай е страната, която играе все по-важна роля като купувач на говеждо месо. По данни на агроведомството през 2012 година импортът за Народната република е внесла около 100 хиляди тона и е била незначителен вносител. За тази година обаче вносът в Китай се очаква да достигне рекордните 1,2 милиона тона, което отрежда на страната второто място в света, след Съединените щати с близо 1,4 милиона тона. Анализаторите във Вашингтон изчисляват, че през 2018-та консумацията на говеждо в Китай ще нарасне с 300 хиляди до 8,5 милиона тона, докато собственото производство ще се увеличи само с 65 хиляди до 7,3 милиона тона.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.