1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Капитаните на риболовни кораби до 10 метра вече няма да водят риболовен дневник

Капитаните на риболовни кораби до 10 метра вече няма да водят риболовен дневник

Ангажиментът остава в сила при улов на квотирани видове

Капитаните на риболовните кораби с дължина до 10 метра се освобождават от задължението за водене на риболовен дневник. Toва бе постигнато в резултат на усилената работа на политическия кабинет на Министерството на земеделието, храните и горите и Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури, както и след проведени многобройни срещи с представителите на дребномащабния риболов в страната. Предложения от ИАРА План за статистически извадки получи положителна оценка и от страна на Дирекция „Политика в рибарството в Средиземно и Черно море” в ГД МАРЕ към Европейската комисия.

Тъй като у нас действа месечна система за събиране на информация за риболовните дейности, която може да се използва заедно с извадков план за мониторинг и проверка на информацията, записвана в месечната декларация за уловите, ЕК счита, че след отпадането на това задължение, ще продължат да се спазват всички изисквания на законодателството на ЕС.

Капитаните на всички риболовни кораби, които не желаят да водят риболовен дневник, ще попълват декларация за месечно докладване на риболовната дейност. Декларацията се предава в ИАРА до 5-то число на месеца, следващ месеца, за който се отнася.

По този начин България ще продължи да спазва чл. 57.4 от Регламент 404/2011 за създаване на система за контрол на Общността за гарантиране на спазването на правилата на общата политика в областта на рибарството. Според него всяка държава членка на ЕС редовно и поне ежемесечно трябва да събира данни за всеки свой риболовен кораб, който не подлежи на изискванията за риболовен дневник и декларация за разтоварване (за всички разтоварвания на улов на всички видове в килограми, включително ако няма такива; за статистическите квадранти, където е бил извършен този улов).

Ще продължи прилагането на мерките за записване и отчитане на уловите (дори и под 50 килограма) на видовете – калкан и цаца, които са квотирани и на акула, която е на специален режим. Капитаните на риболовните кораби, които извършват улов на калкан, цаца и акула ще водят риболовен дневник, съгласно действащата нормативна уредба и поетите ангажименти към ЕК. Запазването на този режим при тези видове ще позволи навременно и точно събиране на данните за уловите и разтоварванията, както и адекватно управление на квотите.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.