1. Начало
  2. Новини
  3. Пчеларство
  4. Медоносната пчела не е заплашена от изчезване, докато има пчелари, които се грижат за нея

Медоносната пчела не е заплашена от изчезване, докато има пчелари, които се грижат за нея

Германските учени не виждат и големи заплахи за дивите пчели

Медоносната пчела не е заплашена от изчезване, докато има пчелари, които се грижат за нея. С това изказване водещи германски учени оспорват твърдението, че пчелите в страната измират.

"Медоносната пчела ще е последното насекомо, което ще изчезне", смята д-р Петер Розенкранц, известен учен от университета в Хоенхайм. Той ръководи центъра за изследване на пчелите и е на мнение, че щом има пчелари, ще има и пчели.

Всяка зима измират редица пчелни семейства заради акари. Няма обаче точни статистически данни, които да потвърждават, че броят на загубите наистина се увеличава през последните години, както масово се твърди от еколози.

Германските учени не виждат и големи заплахи за дивите пчели, макар и половината видове да са включени в Червената книга. При тях също не може да става дума за изчезване, казва зоологът професор Роберт Пакстън от университета в Хале. В Германия в момента са известни 600 вида диви пчели, от които през следващите 25 години може да изчезнат до една трета, ако не се направят драстични промени в селското стопанство, предупреждава професорът.

В интервю за германски вестник двамата учени се противопоставят на мнението на други експерти, според които пчелите ще изчезнат до няколко години. Самият канцлер Ангела Меркел посочи в своя реч пред Бундестага по повод Световния ден на пчелите, тази опасност и поясни, че изчезването на насекомите трябва да бъде предотвратено на всяка цена.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.