1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Експерти на РИОСВ – Русе осигуриха приемни родители на малки червени ангъчи

Експерти на РИОСВ – Русе осигуриха приемни родители на малки червени ангъчи

Птиците са били забелязани на пътното платно, а родителите им са кръжали около тях

Експерти oт РИОСВ – Русе оказаха помощ на 8 млади птици от защитения вид червен ангъч (Tadorna ferruginea). Сигналът за невръстните патета е получен чрез телефон 112, от служители в Западната промишлена зона на Силистра.  Птиците са били забелязани на пътното платно, а родителите им са кръжали около тях. Вероятно възрастните гнездят в съседен имот, който е обрасъл с тръстика и ниска растителност. Екип на екоинспекцията е прибрал малките птици. Те са на видима възраст около седмица, без оперение  и невъзможност да летят. Установена е връзка със Спасителния център „Зелени Балкани“ в Стара Загора и Експерименталната биологична станция „Калимок“ на Института по биологично разнообразие и екосистемни услуги при БАН. В станцията, която се намира в с. Нова Черна, община Тутракан, се размножават птици от защитения вид по утвърдена от Министерството на околната среда и водите програма.

В късния следобед малките червени ангъчи са настанени в база „Калимок“, при приемни родители, за доотглеждане. След като птиците поотраснат и достигнат до определена възраст ще бъдат освободени в природата в подходящо за вида местообитание. 

Червеният ангъч (Tadorna ferruginea), наричан още ръждив ангъч и червен килифар, е сравнително едра птица от семейство Патицови (Anatidae), разред Гъскоподобни (Anseriformes). В България  се среща рядко в Добруджа, Лудогорието и около Бургас. Гнезди под земята в дупки на лисици или язовци, понякога в съжителство с тях, в дупки в скали и отвесни земни откоси, както и в хралупи на дървета. Снася 5 – 13 яйца, има едно поколение годишно през периода март-юни. Зимува в Източното Средиземноморие и по поречието на р. Нил. Пролетната миграция е през февруари- март, а есенната – през септември-октомври.

Защитен от Закона за биологичното разнообразие вид, включен в Червената книга на България. За него важат строги забрани за улавяне, притежание и търговия.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.