1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Близо 10 хиляди хектара лозови насаждения в Югозападна Франция пострадаха от силна градушка

Близо 10 хиляди хектара лозови насаждения в Югозападна Франция пострадаха от силна градушка

Според местните лозарски организации, загуби са претърпели най-малко хиляда стопанства

Близо 10 хиляди хектара лозови насаждения в Югозападна Франция пострадаха от силна градушка. На места тазгодишната реколта е на 100% унищожена, съобщават от земеделското министерство.
Най-засегнати са винарските региони Бордо и Коняк. В Бордо от природната стихия са засегнати около 7 хиляди хектара, а в съседната област Коняк са пострадали малко на 3 хиляди хектара. В момента експерти от агроведомството оценяват щетите.

Според местните лозарски организации в двата региона загуби са претърпели най-малко хиляда стопанства. От Националния фермерски съюз на Франция вече обявиха, че ще помогнат на колегите си и призоваха правителството и застрахователните компании да се задействат бързо и да не създават бюрократични пречки. Земеделският министър Стефан Травер гарантира, че Париж ще предприеме незабавни мерки, за да осигури подкрепа на пострадалите стопани.

През миналата година лозаро-винарският сектор във Франция понесе сериозни щети заради неочаквани слани през пролетта и последвалото засушаване през лятото. Реколтата от 2017-та беше с 18 процента по-малка от 2016-та, а на места в Бордо, количествата паднаха наполовина

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.