1. Начало
  2. Новини
  3. Земеделска техника
  4. Проведе се изложението TRUCK EXPO - за нова тежкотоварна техника

Проведе се изложението TRUCK EXPO - за нова тежкотоварна техника

TRUCK EXPO привлече много специализирани посетители, като бяха сключени и не малко сделки

За втора година се проведе международното изложение TRUCK EXPO. Над 4 хиляди  посетители преминаха през откритите изложбени площи на летище Лесново, за да разгледат нова тежкотоварна техника. 54 фирми-изложители и над 600 експоната представиха цялата гама индустриални превозни средства, продукти и услуги в сектора на тежкия автомобилен транспорт. TRUCK EXPO привлече много специализирани посетители, като бяха сключени и не малко сделки, отбелязват организаторите от Асоциацията на автомобилните производители. На тридневното изложение участие взеха над 100 бранда. На посетителите бяха представени над 20 премиери на нова тежкотоварна техника. Освен тежката гама, която е в основата на изложението, участваха и товарни автомобили до 3.5 тона. Тази година имаше и представяне и на мотоциклети за превоз на товари. На изложението освен цялата гама индустриални транспортни средства се представиха и свързаните с тях продукти и услуги - горива, масла, резервни части, ремаркета и полуремаркета, пътнически превози,  сервизно оборудване и др. Множество бяха и желаещите, които направиха тест драйв, показващ възможностите на тежкотоварната техника и удобствата на новите технологии и оборудване. Показани бяха системи за следене на осевата линия, която предупреждава водача за излизане на камиона на лентата за движение, което може да предотврати тежък инцидент. Системата за аварийно спиране засича друго превозно средство или препятствие на близко разстояние и задейства различни софтуери, които  усилват спирачната тежест, спирачното усилие, като се стига до 100% спиране на автомобила. „Системите за сигурност и системите за комфорт на водачите са свързани. Водач, който е сигурен в своя автомобил и бива предупреждаван за потенциални инциденти, управлява по-комфортно и се изморява по-малко през дългите часове на път. Тези системи за сигурност и безопасност предотвратяват много инциденти по пътищата“, категоричен бе Владислав Атанасов, член на Управителния съвет на ААП. Той изброи още системи за намаляване разхода на гориво, като софтуери, които следят топографията на маршрута, предварително зададен за автомобила, така че той да може да се движи с най-оптималната скорост; адаптивните круиз контроли, които контролират скоростта в зависимост от превозните средства, които се намират пред автомобила; двигатели с алтернативно задвижване и много други.

Сред целите на Асоциацията на автомобилните производители са създаване на Закон за превозните средства, който да въведе изисквания от самото създаване на автомобилите, през типовото одобрение, регистрацията, техния живот до излизането им от употреба. От браншовата асоциация настояват и за създаване на автомобилен регистър, за регламентиране на сервизната дейност, за ефективни технически прегледи, както и за промяна в Закона за местните данъци и такси и въвеждането на принципа „замърсителят плаща повече“, като стъпка за подобряване състоянието на автопарка.

Международното изложение TRUCK EXPO ще се проведе и през 2019 година, за да продължи да разказва за мощта и силата на най-големите автомобили на пътя. 

Автор: Данаил Андреев

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.