1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Популацията на белоглавия лешояд в Източни Родопи се увеличава

Популацията на белоглавия лешояд в Източни Родопи се увеличава

Снимка:

През 2018 г. броят на заетите гнезда от двойки е 94

64 е броят на излюпените белоглави лешоядчета тази година в Източни Родопи. Те са с 13 повече в сравнение с изминалата година. Това установи екип на БДЗП по време на редовния мониторинг на всички заети гнездови територии на единствената естествена популация на вида в страната.
 
По време на мониторинга на популацията през 2018 г. бе установено, че броят на заетите гнезда от двойки е 94, което е с 5 двойки повече в сравнение с 2017 г. От така установените двойки 82 са пристъпили към размножаване. Посетени са 15 гнездови находища на вида между село Бориславци и град Кърджали.
 
Тези гнездови показатели за поредна година утвърждават популацията на вида в Източни Родопи като една от тези с най-висок гнездови успех в Европа  (0,78 малки на размножаваща се двойка). Броят на размножаващите се двойки (82) също е значително по-висок в сравнение с 2017 – 66.
 
Първите лешоядчета се излюпват през април, а последните - едва през втората половина на май. Поради различни фактори, свързани с условията на околната среда, както и индивидуалните особености на двойките, като повторно или по-късно замътване, някои от малките в момента са едва в пухово оперение, докато други вече са изцяло оперени.
 
Двойките белоглави лешояди отглеждат само по едно малко. Мътенето продължава около два месеца, като и двамата родители поемат грижи за бъдещото потомство и се сменят. Малкото напуска гнездото на около 4 месеца, обикновено юли-август. През това време двойката се грижа неуморно за малкото лешоядче.
 
Наблюденията на редките птици се извършват редовно и започват февруари месец, като последният етап от мониторинга ще бъде през юли. Тогава експертите ще посетят всички колонии и ще стане ясен броя на успешно излетелите малки лешоядчета.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.