1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Износът на пшеница от Русия през следващия стопански сезон ще бъде значително по-малък

Износът на пшеница от Русия през следващия стопански сезон ще бъде значително по-малък

През май очакванията бяха за близо 4 милиона тона повече

Износът на пшеница от Русия през следващия стопански сезон ще бъде значително по-малък, смятат от американското земеделско министерство. Прогнозата е занижена заради очакваната доста по-слаба реколта тази година. Според експертите тя ще достигне едва 68 милиона тона.

През май очакванията бяха за близо 4 милиона тона повече. Причината за по-лошия резултат е както липсата на дъжд в основните региони на Русия, така и и намалените площи с лятна пшеница. Недостатъчната влага в почвата на много места е попречила на сеитбената кампания. И въпреки че тазгодишният резултат е далеч от рекорда от 85 милиона тона, поставен през 2017-та, той ще бъде третият най-добър в историята на страната след разпадането на Съветския съюз.

Успоредно с песимистичната прогноза за реколтата, вашингтонските експерти занижават и очакванията си за износа на пшеница от Русия. Така вместо 40,5 милиона тона, които ще бъдат експортирани през настоящия сезон, за следващия се предполагат 5 милиона тона по-малко. Все пак и догодина Русия ще остане най-големият износител на хлебно зърно в света.

На второто място най-вероятно отново ще се класира Европейският съюз, смятат в американското агроведомство. През 2018/19-та Общността ще изнесе 29 милиона тона пшеница, а реколтата тази година ще достигне 149,4 милиона тона.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.