1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. САЩ и Китай с вносни мита за 50 млрд. долара

САЩ и Китай с вносни мита за 50 млрд. долара

Американците ще обмитяват предимно технологични продукти

От началото на юли Китай и Съединените щати ще облагат стотици продукти внасяни от другата страна с мито в размер на 25 процента. След като Вашингтон обяви списък от 1100 китайски продукта на стойност 50 милиарда долара, Пекин отвърна с пакет от стоки на същата стойност.

Американците ще обмитяват предимно технологични продукти, внасяни от Китай, докато в обратната посока митата ще засегнат и селскостопански стоки. И двете страни въвеждат митата от 6 юли.

По данни на финансовото министерство в Пекин с 25-проценто мито ще бъде облаган вносът на соя, тютюн, свинско и говеждо месо, ориз, сьомга и десетки видове плодове и зеленчуци, както и превозни средства. На по-късен етап, за който няма посочена конкретна дата, в китайския списък ще влязат още 114 американски стоки, сред които въглища и суров петрол.

В същото време Пекин сигнализира готовност за преговори. „Ние сме готови да разговаряме, но няма да се уплашим от заплахите за търговска война“, се казва в съобщение на китайското правителство. Редица коментатори в столицата на Народната република смятат, че политиката на Вашингтон може да се окаже автогол за Тръмп.

Под заплаха е и световната търговия, коментират анализатори. В случай, че спиралата с взаимните вносни мита продължи да се върти, това ще бъде лошо за всички участници. Както е известно, Вашингтон наскоро въведе мита върху вноса на стомана и алуминий от Европейския съюз, Канада, Мексико и някои други държави.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.