1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Полският министър на земеделието подаде оставка заради кризата с aфриканската чума по свинете

Полският министър на земеделието подаде оставка заради кризата с aфриканската чума по свинете

Ден преди това ветеринарните власти във Варшава съобщиха за 5 нови случая

Полският министър на земеделието подаде оставка заради кризата с aфриканската чума по свинете. Ден преди това ветеринарните власти във Варшава съобщиха за 5 нови случая, всичките при домашни свине.

В четири от случаите става дума за малки семейни ферми с 2 до 28 животни, при последния обаче е засегнато стопанство с над 1000 свине. Всички ферми се намират на около 100 километра от полско-украинската граница.

Като официална причина за оставката на министър Кшищоф Юргиел се посочват лични причини. Обществена тайна е обаче, че той се оттегля от поста си, защото не успя да се справи с предизвикателството aфриканска чума, подобно на своите предшественици на поста. Кшищов Юргиел беше начело на агроведомството от ноември 2015 година и си беше поставил за задача да спре структурните промени в селското стопанство, да прекрати спекулативните сделки със земеделска земя и най-вече да проведе успешна борба със заболяването. Според полските медии Юргиел от доста време е бил подложен на остра критика в кабинета, тъй като заразата продължава да се разпространява в източните региони на страната.

Статистиката сочи, че от началото на годината до 15 юни в Полша са регистрирани 13 нови случая на aфриканската чума при домашни свине. Към тях се добавят и повече от хиляда диви прасета със същата диагноза.

Междувременно полски учени от университета във Вроцлав изчислиха, че заразата ще достигне западната граница на страната най-късно след 4 години. Това ще стане първо чрез миграцията на дивите свине, смятат експертите. Те са анализирали над 3 хиляди случая в Русия и други източноевропейски държави и стигат до заключението, че за една година болестта изминава по около 200 километра в западна посока.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.