1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Изтеглените яйца за консумация не представляват риск за общественото здраве

Изтеглените яйца за консумация не представляват риск за общественото здраве

Мерки за борба със заболяването се прилагат по пропорционален и гъвкав начин

Заболяването Инфлуенца („грип“) по птиците е високо заразно, вирусно заболяване при птиците. Болестта има две основни форми (H5 и H7), които се различават по своята способност да инфектират:

Нископатогенната форма обикновено причинява леки симптоми, често, но не винаги се показват ясни признаци на инфекция (остава „скрита“);

Високопатогенната форма се разпространява бързо и води до много висока смъртност при повечето видове домашни птици. Тази форма на вируса нанася сериозни последици и огромни финансови загуби на птицевъдството.

Вирусът на инфлуенца по птиците има възможността за бърза мутация (промяна) и преминаване от нископатогенната форма към високопатогенна.

По тези причини ранно откриване на заразата при домашни птици и бързото им унищожаване е ключов елемент в контрола за предпазване от разпространение на инфекцията в страната.

За да се предотврати разпространение на заразата, се създават ограничителни зони, забранява се движението на птиците и употребата на продукти,  предразположени към заразяване, засилват се мерките за биологична безопасност на всички нива на производство на домашни птици (почистване и дезинфекциране на заразените стопанства), извършва се наблюдение (клинични прегледи и вземане на проби, ако е необходимо) в птицевъдните обекти в ограничителните зони.

Мерки за борба със заболяването се прилагат по пропорционален и гъвкав начин, като се отчитат различните нива на риска от заразата, породена от различните форми на вируса, вероятното социално и икономическо въздействие върху земеделския сектор и риска за общественото здраве и здравето на животните.

От началото 2018 г. са потвърдени 11 огнища на птичи грип – 2 във ферми за кокошки носачки и 9 във ферми за патици.

Последното констатирано огнище е от 13.06.2018 г. във ферма за кокошки носачки.

В рамките на ликвидиране на огнището и ограничаване на разпространението на вируса, БАБХ е възбранила и изтеглила от пазара над 1 041 220 броя яйца за консумация, които ще се насочват за унищожаване.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.