1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Тази седмица в Агрофорум: Отзвук от Международните дни на полето в Пловдив

Тази седмица в Агрофорум: Отзвук от Международните дни на полето в Пловдив

И още: Стриптийл технология за оптимизация на разходите в земеделското производство

Дойде време и за жътвата - едно от най-важните мероприятия в земеделския календар, събитие със специално място в народното ни творчество и преминаващ с усещането за празник. Отправяме се към златните полета на село Странско, където всяка година началото на жътвата започва с традиционен ритуал.

Отзвук от Международните дни на полето в Пловдив. Платформата показа, че комплексната грижа за растенията – приложена добра агротехника и извеждане на подходяща растителна защита, е начин за получаване на максимум добив от културите.
Нови селекционни решения при земеделските култури бяха представени на международните дни на полето в Пловдив превземат българските полета. Те се характеризират по-висока устойчивост на болести и на стресови фактори.

Листните торове и тази стопанска година станаха част от производството на много земеделски производители. Те помагат на растенията да преодолеят стреса в тази сложна откъм климатични особености година и да проявят генетичния си потенциал.

През последните години с напредване на дигиталните технологии и създаването на все по-нови препарати за растителна защита ставаме свидетели и на разработването на революционни методи, свързани с подхранването на растенията. Специалистите твърдят, че качественото торене може да увеличи добивите с 15 до 20%, дори и повече.

Царевицата е култура с огромен потенциал и възможности. Но за да защитите добивите, е необходима навременна растителна защита. Ето как в едно земеделско стопанство в Тутраканския регион са опазили културата чиста от плевели.

С около 40 кг повече слънчоглед от декар и от 90 до 200 кг по-висок добив от царевицата се получават при приложението на Стриптийл технологията. Тя оптимизира разходите и прави производството по-рентабилно. Това беше отчетено на заключителна среща по проект „Опазване на почвите в България“ в Русенския университет Ангел Кънчев.

Плевен беше една от спирките на пътуващ обучителен семинар по проект “Трансгранични центрове за устойчива заетост в областите на информационните технологии, туризма и селското стопанство“. Гост-лектори бяха експерти от Румъния.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.