1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Отделянето на метан от животновъдните ферми може да се намали с водорасли

Отделянето на метан от животновъдните ферми може да се намали с водорасли

Калифорнийски изследователи са разработили нов фураж

Изследователи от Калифорнийския университет в Дейвис предлагат хранителен източник, който, според тях, може да помогне за намаляване на производството на метан от кравите: водорасли. Неотдавнашно проучване на университета показва, че говеда, които са хранени с експериментална комбинация от специална храна и специфичен вид водорасли, произвеждат по-малко парникови газове, отколкото своите връстници на обикновена тревна диета, пише greentech.bg.

Според Държавния университет в Пенсилвания, селското стопанство допринася за до седем процента от емисиите на парникови газове в Америка. Всеки ден свинефермите бълват въглероден диоксид и метан. До 20% от селскостопанските емисии на метан идват само от животновъдството.

За да намалят тези емисии, изследователите от Дейвис са експериментирали с новите комбинирани фуражи за крави. Сеното на кравите смесвали с до 1% от срещащите се в природата червени водорасли Asparagopsis armata. За да насърчат кравите да ядат новата храна, в нея учените добавили меласа като естествен подсладител – тя прикрива соления вкус и мирис. За да измерят ефективността, изследователите водили добитъка в специална „дихателна камера“. Там дишането на кравите било измервано за съдържанието на газове – в замяна на „бисквитка“.

Кравите, яли храната с водорасли, отбелязали значително намаляване на производството на метан, казват учените. В рамките на три двуседмични експеримента кравите, които са яли най-голямо количество водорасли, намалили производството на метан наполовина. Изследователският екип нарече констатациите „драматично намаляване на емисиите на метан“.

А променя ли се млякото на млечните крави от това? Въпреки че кравите, отглеждани с храна със съдържание на морски водорасли, произвеждат малко по-малко мляко, храната им не променя вкуса на млякото, което дават, категорични са учените. Слепият тест за вкус, проведен с участието на 25 души, открива само „млечни продукти“, подчертават изследователите. В млякото им не са привнесени каквито и да е нюанси на соленост или риба.

Преди морските водорасли да се превърнат в част от менюто на селскостопанските крави, индустрията трябва да преодолее няколко препятствия. Това включва промяна на аромата на морските водорасли, за да бъдат приятни за кравите, и отглеждането на достатъчно водорасли за селскостопански цели. Освен това отглеждането на водораслите трябва да бъде икономически изгодно за земеделските стопани.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.