вторник, 23 Юли 2019, 14:53
Агрофорум АгроКомпас Мобилна версия
11 Юли 2018 16:40 | Новини

Двор с лавандула подлуди Костенец

Д-р Ирина Йорданова, авторът на мярка 121 от ПРСР се сдоби с 200 кг биолавандула от 1 дка в Костенец

Двор с лавандула подлуди Костенец
Оцени статията
|

Двор с 1 дка лавандула в момента е най-голямата атракция в планинския град Костенец, който се намира в полите на Рила. Уникалната за района лилава лавандула вече разнася ухането си и жителите на градчето се тълпят да снимат пурпурните цветове и да молят за разсад. Лавандуловият двор е станал притегателна сила и за стари и млади, и мнозина просто минават от там, за да му се полюбуват.

Легендата от „мярка 121”

Всъщност създателката на това лилаво изкушение е легендата от мерките 121 и 141 от предишния програмен период на ПРСР. За земеделските производители  това е известната „Г-жа Йорданова”, която е от авторите на мярката за инвестиции в земеделските стопанства 121 и за малките фермери 141. Това е времето, когато на дирекцията шеф беше Мирослава Георгиева, а там работеше и другата легенда в земеделието Диана Трифонова.

До моите любими стопани

Д-р Ирина Йорданова по образование е химик, а по призвание земеделец. След като се пенсионира, тя решава да се посвети на земеделие, но в любителските му измерения. За да бъде близо до хората, за които е работила дълги години от живота си земеделските производители. И за да сбъдне мечтата си да отглежда лавандула.

С ножица стрък по стрък

Купува от Института по розата 220 стръка, засажда ги в двор от 1 дка в Костенец презc403aa00-e925-42f3-8cbf-b5de2e6aa518_300 есента преди две години. Плеви ги ръчно, седнала върху обърната кофа. Полива стрък по стрък с водата в кладенеца. Изненадващо и за самата нея, всяко от малките стръкчета се превръща в буйни храсти ароматни храсти, които привличат и хора, и пчели.

Тази година тя прибира реколтата, не с комбайн, а с ножица, нежно изрязвайки цветчетата.

За настроение и спокойствие

Всъщност бившата земеделска чиновничка полага толкова усилия, заради внучетата си. От ароматните цветове и стъбла тя изработва малки възглавнички и дюшечета, които предпазват бебетата и децата от всякакви инсекти и най-вече комари. В същото време малчуганите спят спокоен сън. 

Поставени в стаята, накъсани изсъхнали цветове освежават и дезинфекцират въздуха в жилището. Ако засъхнат, леко се наръсват с капки вода и ароматът изпълва помещенията със здраве и щастие.  

Автор: Светлана Трифоновска

Източник:
 • AGRO.BG
 •  
   
   

  ДОБАВИ КОМЕНТАР


  Последни интервюта

  всички

  Актуални статии

  всички
  agro
  agro
  eXTReMe Tracker