вторник, 23 Юли 2019, 17:13
Агрофорум АгроКомпас Мобилна версия
12 Юли 2018 11:55 | Новини

Германците искат забрана за ГМО в храните

За близо четири пети от анкетираните въпросът е и етичен

Германците искат забрана за ГМО в храните
Оцени статията
|

79 процента от германците подкрепят една евентуална забрана за генно-модифицирани организми в селското стопанство и хранителната промишленост. Това показват резултатите от допитване, проведено от Федералното министерство на околната среда.

9 от 10 участници в анкетата настояват освен това всички храни, добити от животни, хранени с генно-модифицирани фуражи, да имат специален етикет. За потребителите прозрачността и възможността да направят информиран избор са изключително важни, сочат резултатите. Това показват и отговорите на въпроса дали хората виждат проблем да приемат храни с ГМО. По-малко от една трета от запитаните дават отрицателна оценка, останалите смятат, че това е голям проблем.

За близо четири пети от анкетираните въпросът е и етичен. Те са на мнение, че човек няма право да променя гените на растенията и животните, които му служат за храна. Повече от половината смятат освен това, че генно-модифицираните култури няма да подобрят ситуацията с глада по света. Прави впечатление и фактът, че по-младите не са толкова критични спрямо ГМО-технологиите, колкото по-възрастното поколение. Жените и хората с по-добро образование са най-големите противници на генното инженерство.

Източник:
 • AGRO.BG
 •  
   
   

  ДОБАВИ КОМЕНТАР


  Последни интервюта

  всички

  Актуални статии

  всички
  agro
  agro
  eXTReMe Tracker