1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Кражбите на реколта в Украйна се превръщат във все по-голям проблем

Кражбите на реколта в Украйна се превръщат във все по-голям проблем

Друг проблем за украинските фермери произтича от измами и неясни договорни отношения

Кражбите на реколта в Украйна се превръщат във все по-голям проблем. На много места в страната се налага полицията да пази земеделските земи от набези.

За да се справят с проблема, властите в Украйна започнаха засилени проверки на камиони, превозващи зърно и други култури. От шофьорите се изискват документи, доказващи, че товарът е прибран законно. Създадени са и специални полицейски звена, които да отговарят на спешни повиквания.

По данни на сдружението на собствениците на земеделски земи, през първото полугодие на 2017-та е имало 570 случая на кражби на реколта. В правосъдното министерство в Киев подобна статистика не се води, но и от там признават, че всяка година има по няколко стотин такива престъпления.

Друг проблем за украинските фермери произтича от измами и неясни договорни отношения. Често се сключват договори с повече от един арендатор за една и съща площ, а на много места има грешки при регистрацията на нивите.

В същото време цените за рентите продължават да растат. В началото на годината един хектар се е отдавал за 8,3 процента от средната стойност на земята, която е около 620 евро. В края на юни сумата вече е скочила до над 19 на сто. Така цената на хектар се е увеличила от 51 на близо 120 евро.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.