1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. МЗХГ, БАБХ и ИАГ обсъдиха мерки за превенция на aфриканската чума по свинете

МЗХГ, БАБХ и ИАГ обсъдиха мерки за превенция на aфриканската чума по свинете

Ветеринарните специалисти са инструктирани и са готови да съдействат при възникнали въпроси във връзка с риск от заразяване с болестта

Мерки за превенция на aфриканската чума по свинете обсъдиха заместник-министърът на земеделието, храните и горите Атанас Добрев, изпълнителните директори на БАБХ и ИАГ, директорите на горски  предприятия и регионални дирекции на проведена  днес работна среща.  Сред спешните мерки са редуциране на популацията на дива свиня, изграждане на преградна сухопътна граница с Румъния и бърза реакция при установяване на трупове на диви свине. Лабораториите на БАБХ са разположени в цялата страна и  имат готовност за вземане на проби. Материалът ще  служи за установяване на зараза както за трихинелоза, така и за aфриканска чума по свинете. Има изграден механизъм и ветеринарните специалисти са инструктирани и са готови да съдействат при възникнали въпроси във връзка с риск от заразяване с  болестта. 

По време на срещата бе подчертано, че е от изключителна важност поддържането на ежедневна връзка и комуникация между директорите на регионални дирекции по горите, горски предприятия, държавни горски и ловни стопанства с представителите на ловните сдружения и ветеринарните специалисти.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.