1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Изявление на Съюза на ветеринарните лекари в България по повод ситуацията с овладяване на огнищата на чума по дребните преживни животни

Изявление на Съюза на ветеринарните лекари в България по повод ситуацията с овладяване на огнищата на чума по дребните преживни животни

През месец юни 2018 година болестта проникна за пръв път на територията на Република България

Представителите на Съюза на ветеринарните лекари в България се обръщат към обществеността в страната по повод най-коментираното събитие в медийното и виртуалното пространство през последната седмица, породило грандиозна вълна от обществено недоволство, както поради наложените строги ветеринарно-полицейски мерки за справяне с тежката епизоотична ситуация в регион Ямбол, така и от недостатъчната информираност на обществото относно опасността, която представлява заболяването чума по дребните преживни животни.

В тази връзка ветеринарномедицинската колегия дава своята безапелационна подкрепа на ветеринарните лекари, борещи се с опасната болест на територията на ямболска област и се обявява остро против оспорването на нашия професионализъм, против политизирането и извличането на изгода от човешкото нещастие, против езика на омразата и ксенофобията.

През месец юни 2018 година болестта чума по дребните преживни животни проникна за пръв път, както на територията на Република България, така и на територията на Европейския съюз. Това е ново за нас заболяване, чийто причинител е РНК вирус от семейството на Парамиксовирусите. Болестта засяга дребни преживни животни-овце и кози, силно заразна е, но към момента не е опасна за човека.

Наличието на този вирус в животни от стадата в Ямболско е потвърдено двукратно. Първите положителни резултати са установени в акредитирана лаборатория за особено опасни инфекции в Република България и същите положителни резултати са потвърдени в лаборатория, акредитирана за чума по дребните преживни животни в Република Франция. Не съществува никакво съмнение, че точно този вирус е проникнал на територията на нашата страна.

До този момент прави впечатление, че не всички животни са заразени с вируса, а и не всички животни, дали положителен резултат за наличие на вируса, демонстрират същите клинични и патологоанатомични признаци, които са описани в по-старата медицинска литература. В тези източници е посочено, че смъртността е висока, а козите боледуват от свърхостра форма. За сравнение – на територията на Мароко и други държави, където болестта проникна за пръв път сравнително скоро, местните ветеринарните лекари също са посочили, че от чума боледуват основно овцете, а козите остават дори незасегнати.

Болестта чума по дребните преживни животни е класифицирана като особено опасна, силно заразна и подходяща за употреба като биологично оръжие. Ето защо мерките за превенция и борба с това заболяване изискват възможно най-високото ниво на биосигурност, непозволяващо поставянето на животните под карантина.

Мерките за превенция и борба с тази болест включват умъртвяване по хуманен начин на всички възприемчиви животни на територията на една епизоотична единица, т.е. във всяко населено място, където положителен резултат е дало дори само едно животно. Всички други животни в същата епизоотична единица се считат за контактни, т.е. вече осъществили контакт със заразеното животно и представляващи висок риск за по-нататъшното разпространение на инфекцията. Мерките за превенция и борба с чумата включват и щателна дезинфекция на местата, където се отглеждат възприемчиви животни (обори, навеси, площадки), стопанския инвентар, транспортните средства и хората, които са били в контакт с възприемчивите животни, както и ограничаване  движенията на животни в и извън населените места.

Във връзка с изложеното до тук, всеки един ден престой в района на протестиращи  срещу наложените ветеринарно-полицейски мерки граждани, собственици на животновъдни обекти, на журналисти, на доброволци и представители на управляващи и опозиционни политически формации без необходимата професионална подготовка, без изискваната екипировка и без последваща дезинфекция на лично облекло, обувки и транспортни средства, опитите на тези лица да скрият и транспортират до други населени места животни с цел да ги спасят, повишава неимоверно риска от продължаващо разпространение на болестта към вътрешността на страната и обещава пагубно влияние върху овцевъдния и козевъдния отрасъл.

Екипите, на които е възложена задачата да се справят на място с развитието и разпространението на Чумата по дребните преживни животни, се състоят от магистри по ветеринарна медицина-ветеринарни лекари от Областните дирекции по безопасност на храните и от Централно управление на БАБХ с дългогодишен и богат опит в профилактиката и борбата със заразни болести по животните. Техният безспорен професионализъм и стриктното спазване на мерките за биосигурност в засегнатите населени места способства не само за ограничаване на заболяването, но и за настъпването на бърза и безболезнена смърт на контактните овце и кози, изцяло съблюдвайки правилата и изискванията за хуманно отношение към животните.

На екипите от колеги-ветеринарни лекари действително помагат лица от ромски произход, с чиито снимки бе безпардонно злоупотребено в медийното и виртуалното пространство. Тези хора не са ветеринарни лекари и категорично не извършват ветеринарномедицинска дейност, но за разлика от протестиращите граждани и политическите представители, стриктно спазват наложените мерки за биосигурност, носят предпазно облекло и оборудване, подлежат на дезинфекционни процедури и са безценни помощници на нашите колеги-ветеринарни лекари при фиксирането на животните и изнасянето на телата до определените за целта трупосъбирателни ями. Работейки рамо до рамо с нашите ветеринарни специалисти и то при изключително неблагоприятни условия-високи температури, остри миризми, задух, липса на достатъчно почивка, ограничен достъп до вода и храна и не на последно място-силно агресивното поведение на гражданите, натиска на медиите, обидите на етническа основа, цинизмите, клетвите, замерянето с тежки предмети и насилственото недопускане до обектите на контрол, правят тези хора от ромски произход наши колеги и наши приятели. Тези хора, както и ветеринарните лекари, които работят в огнищата, са герои и заслужават нашите адмирации.

Не е редно и не е морално стремежът към опазване на животните и хуманното отношение към тях да провокира сред обществото агресия към хора и техните семейства, и призиви за саморазправа с тях.

Призоваваме гражданите да не се противопоставят, да не проявяват агресия, да не пречат, да спазват законите на Република България, като пълноправна членка на Европейския съюз, и да оказват пълно съдействие на ветеринарните специалисти и представителите на органите на МВР, чиято единствена цел е да предпазят нови стада и нови животни от по-нататъшното заразяване и разпространение на болестта.

Ние се гордеем с професията си, подкрепяме изцяло действията на нашите Колеги и напомняме на обществото, че „хуманният лекар лекува човека, а ветеринарният лекар лекува Човечеството“.

Автор: Д-р Михаил Бащавелов
Съюз на ветеринарните лекари в България

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.