1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Екология и изкуствен интелект

Екология и изкуствен интелект

Развитието и усъвършенстването на новите технологии вече навлиза с бързи темпове и в сферата на екологията

Развитието и усъвършенстването на новите технологии вече навлиза с бързи темпове и в сферата на екологията. Изкуственият интелект представлява автоматизирана система, която има способността да анализира и да предприема конкретни действия или да прави заключения в зависимост от зададените й параметри. Това е една интелигентна компютърна програма, която би могла да бъде от огромна полза на човечеството във всеки един аспект, но крие и определени рискове.

Много известни учени и влиятелни личности са раздвоени в позицията си относно употребата на тези технологии. Сред тях бе британският физик Стивън Хокинг, който споделяше мнението, че потенциалните ползи от изкуствения интелект са безбройни, но съществува и възможността автономните машини да се противопоставят на човека. Втората хипотеза е подкрепена и от известния предприемач, който изпрати своя кола в орбита на Земята Илън Мъск. Друга британска колежка на Хокинг и световно известен покер играч Лив Боере е на мнение, че тази технология е способна да промени света.

Негативните последици, до които могат да доведат умните машини, са непредвидими, но към момента те носят значима полза в сфери като медицина, образование, сигурност и много други. Благодарение на способността на изкуствения интелект за визуално разпознаване на обекти по зададени параметри, екип от учени от Харвард, Оксфорд и Университетите в Оберн, Уайоминг и Минесота създадоха програма за идентифициране на животни.

Става въпрос за вече разработен проект, наречен Snapshot Serengeti, който се състои в наблюдение на диви животни и тяхното изучаване във всеки аспект, благодарение на инфрачервени камери. В продължение на години проектът се осъществява главно от екип доброволци, който изучава заснетите материали, описва в детайли видовете животни, техния брой, поведение и пр.

Благодарение на нововъведението всичко това ще се извършва от изкуствен интелект, който може да тълкува изображенията, да помага за точното събиране на данни и в перспектива за опазването на екологията, биологията и дивата природа. Методът ще бъде значително по-бърз и ефективен и ще спести часове ръчен труд на доброволците, извършвали тези дейности до момента.

Учените, разработващи проекта, споделят, че се вълнуват при мисълта за различните възможности и начини, по които технологията ще спомогне за важните научни проекти за опазване и изследване на биологичните видове.

По изключително интересен проект работят и българите Димитър Паскалев и Красимир Мандаджиев. Той е свързан с навлизането на роботи и дронове в агрикултурата. Идеята на двамата иноватори е да можем да обработваме насажденията си чрез робот, наречен Joypol Agrobot, който можем да управляваме от дома си. Това ще се осъществява чрез 3D очила за виртуална реалност и сензори, чрез които роботът да се задвижва. Така всеки земевладелец може да копае, сади и плеви от разстояние, благодарение на енергозависимото умно съоръжение. Тази иновация дава възможност на хората, които работят в големите градове и имат забързано ежедневие, сами да отглеждат храната си.

След обработването и събирането на реколтата идва ролята на дрона. Летателният апарат отговаря за доставянето на вече готовите и събрани култури до нашия дом. Технологията на безпилотните машинки е развита до толкова, че позволява да носят големи товари на големи разстояния, така че безпромблено биха могли да доставят реколтата директно до нашата трапеза.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.