1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Ветеринарният лекар в Болярово ще бъде сменен

Ветеринарният лекар в Болярово ще бъде сменен

Браншовите организации и местните кметове ще разясняват опасностите от чумата

Ветеринарният лекар за стадото в Болярово ще бъде сменен, за да може безпрепятствено да бъдат взети втори проби от животните. Това съобщи министърът на земеделието и храните Румен Порожанов след  Заседание на оперативния щаб за борба с чумата. 

Смяната се наложи заради съмнения в обективността на ветеринаря.

В Шарково ще трябва да има евтаназия за животните. "Няма промяна в начина на действие. Не сме взели решение кога. Трябва да ограничиме достъпа и ще се вземе допълнително решение", обясни Порожанов.

Вътрешният министър Валентин Радев каза, че в интернет ще бъдат качени и координатите на зоните за сигурност. 

Браншовите организации и местните кметове ще разясняват опасностите от разпространяване на чумата, каза Радев.

Междувременно експертната мисия на ЕК, която посети България тази седмица заключи, че чума по дребните преживни животни има, няма съмнение за това, а мерките, които БАБХ е предприела са в съответствие със законодателството на ЕС. Яснота и прозрачност при работа, компетентност, своевременни и адекватни мерки за ливкидиране и ограничаване на разпространението на болестта – това е оценката за работата на БАБХ до този момент, съобщиха от земеделското ведомство. 


Чумата по дребните преживни животни е опасно, бързо разпостраняващо се заболяване, а бързината на изпълнение на мерки за евтаназия на животните в огнищата и регулиране на движението на хора, животни и продукти от тях е от съществено значение. Всяко забавяне и/или действия, които противопоставят изпълнението им е предпоставка за разпространение и поява на нови огнища.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.